Circa 87% dintre bebelușii din Republica Moldova au fost alăptați în primele 3 luni de viață
Full Article 3 minutes read

Circa 87% dintre bebelușii din Republica Moldova au fost alăptați în primele 3 luni de viață

Anul trecut, aproape 87% dintre bebelușii din Republica Moldova au fost alăptați până la 3 luni. Totodată, peste 78% dintre nou-născuți au fost alăptați până la 6 luni. Sunt datele publicate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pe 2 august, în contextul marcării Săptămânii Mondiale a Alăptării.

Conform statisticilor naționale, în anul 2020, au fost alăptați până la 3 luni circa 86,9% nou-născuți, până la 6 luni – 78,4% copii, iar până la 1 an, această cifră a constituit 65,2% . Totodată, până la vârsta de 2 ani au fost alăptați 6691 copii.

Datele au fost făcute publice cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, marcate anual în perioada 1-7 august. Campania globală de informare și sensibilizare se desfășoară în peste 175 de țări și are drept scop îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor.

Activitățile desfășurate în cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării (SMA) sunt coordonate de către Alianța Mondială pentru Alăptare  și promovate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și alte organizații la nivel mondial.

În acest an, sloganul evenimentului este „Alăptarea și munca. Să facem să funcționeze!”, scopul fiind mobilizarea globală pentru susținerea și promovarea alăptării ca un factor cheie pentru sănătatea și bunăstarea populației. Aceasta este aliniată la tematică ODD-2030 și evidențiază legăturile între alăptare și supraviețuirea, sănătatea și bunăstarea femeilor, a copiilor și a națiunilor.

Mamele care alăptează se confruntă cu multe provocări la locul de muncă, inclusiv găsirea unui loc, timp și sprijin pentru alăptare. Anul acesta, evenimentul se va centra pe aceste probleme, sprijinind și încurajând toate femeile care lucrează și alăptează.

Obiectivele SMA 2021 sunt: informarea populației cu privire la importanța alăptării; susținerea alăptării – o componentă vitală a sănătății publice; implicarea persoanelor fizice, cât și a organizațiilor, pentru un impact mai puternic în promovarea alăptării; desfășurarea acțiunilor de stimulare a alăptării.

Potrivit OMS, dacă fiecare copil ar fi alăptat timp de o oră după naștere, i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață și ar continua să fie alăptat până la vârsta de doi ani, aproximativ 800.000 de vieți de copil ar fi salvate în fiecare an.

La nivel global, mai puțin de 40% dintre sugarii cu vârsta de sub șase luni sunt alăptați exclusiv. Este important de menționat că subnutriția este asociată cu 45% din decesele infantile. Astfel, extinderea alăptării ar putea preveni 823.000 de decese infantile.

Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. OMS și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentaţiei complementare până la doi ani şi mai mult.

Copiii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi şi obțin performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Totodată, alăptarea aduce beneficii și mamelor:  reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân, previne depresia postnatală, ajută la refacerea uterului, este o formă naturală de contracepţie (amenoreea de  lactație), le ajută să revină la greutatea ideală.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: