Circa 9000 de oameni s-au înscris la cursurile gratuite pentru învățarea limbii română. Unde sunt cele mai multe cereri?
Full Article 2 minutes read

Circa 9000 de oameni s-au înscris la cursurile gratuite pentru învățarea limbii română. Unde sunt cele mai multe cereri?

Peste 8900 de persoane s-au înscris la programul național privind învățarea limbii române, organizat de Ministerul Educației și Cercetării. Cele mai multe cereri – peste 3500 au fost depuse în municipiul Chișinău. Alți circa 1400 de candidați sunt din UTA Găgăuzia, circa 670 – din municipiul Bălți și circa 620 – din Taraclia. 

Cursurile de limbă română sunt destinate inclusiv adulților, care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. Aceștia vor frecventa cursurile gratis, toate cheltuielile urmând să fie acoperite din bugetul de stat.

Listele de beneficiari, locațiile unde vor fi organizate cursurile, dar și orarul desfășurării acestora, vor fi anunțate de Ministerul Educației și Cercetării după procesarea tuturor datelor.

În anul curent, se preconizează să fie instruite circa 2,5 mii de cadre didactice și de conducere  din instituțiile de învățământ general și circa 4 mii de persoane adulte din diverse categorii profesionale (justiție, medicină, arte, administrație publică centrală și locală etc), inclusiv refugiați din Ucraina.

Cursurile vor fi organizate atât cu prezență fizică cât și online, în mai multe regiuni din Republica Moldova, care vor fi  stabilite conform cererilor depuse de solicitanți.

La finalul cursului de învățare a limbii române, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

Programul național privind învățarea limbii române a fost aprobat de Guvern și se va desfășura pe parcursul anilor 2023-2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: