Circa un milion de ucraineni au intrat în Moldova de la începutul războiului. Câți au rămas și sunt angajați 
Full Article 2 minutes read

Circa un milion de ucraineni au intrat în Moldova de la începutul războiului. Câți au rămas și sunt angajați 

Pe 24 februarie 2023 se împlinește un an de la începutul războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Potrivit datelor Poliției de Frontieră, circa un milion de cetățeni ucraineni au intrat în Republica Moldova de la începutul războiului. 

În perioada 24 februarie 2022 – 22 februarie 2023 au intrat în Republica Moldova – 937 568 cetățeni ai Ucrainei, dintre care:

  • prin sectorul moldo-ucrainean: 698 594 ucraineni;
  • prin sectorul moldo-român: 119 200 ucraineni;
  • pe cale aeriană: 119 774 ucraineni.

La trecerea frontierei Republicii Moldova cu Ucraina în perioada vizată, în calitate de pietoni s-au prezentat un număr de 209 236 ucraineni.

Din totalul de cetățeni ucraineni intrați în țara noastră, 833 557 ucraineni au ieșit din Republica Moldova.

La data de 22 februarie 2023 pe teritoriul Republicii Moldova continuau să se afle 104 011 ucraineni, dintre care 48 417 minori, 38 614 femei și 16 980 bărbați.

Cât privește fluxul de transport, din 24 februarie 2022 până în 22 februarie 2023 au fost consemnate la frontiera moldo-ucraineană, pe sensul de intrare în țară – 129 745 de autovehicule cu numere de înmatriculare ucrainene. 10 094 dintre acestea se află în prezent pe teritoriul Moldovei.

Zilele cele mai aglomerate, când s-a înregistrat un număr mare de călători de cetățenie ucraineană, au fost în perioada 25 februarie – 10 martie 2022.

De cealaltă parte, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că a primit notificări de la agenții economici despre angajarea a 992 cetățeni din Ucraina. 723 dintre aceștia sunt femei și 269 bărbați.

Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău – 749, UTA Găgăuzia – 42 și Bălți – 35.

Cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, medic, educator, cusător, vânzător-consultant, bucătar, montator subasamblare, manager diverse domenii, operator introducere date, altele.

***

Menționăm că pe 24 februarie 2023 președintele ucrainean Vladimir Zelenski va susține declarații în fața jurnaliștilor, la un an de la invazia rusă în Ucraina. „Februarie. Anul invincibilității”, se numește conferința anunțată de Zelenski.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: