Capitala are, deocamdată, un singur viceprimar. Cine nu a întrunit numărul de voturi necesare
Full Article 3 minutes read

Capitala are, deocamdată, un singur viceprimar. Cine nu a întrunit numărul de voturi necesare

Victor Chironda este singurul candidat propus de primarul Ion Ceban, care a fost susținut la funcția de viceprimar al capitalei. Candidaturile lui Ilie Ceban, Angela Cutasevici și Inga Ionesi nu au fost aprobate de consilierii municipali în cadrul ședinței de astăzi, 20 noiembrie. 

Fracțiunea PAS a criticat faptul că CV-urile candidaților nu au fost publicate, pentru ca membrii CMS să le poată studia în prealabil. Prin urmare, candidații au trebuit să își facă o scurtă prezentare. Ulterior, aceștia au răspuns la întrebări.

Victor Chironda, fostul contracandidat al edilului Ion Ceban în cursa pentru șefia primăriei municipiului Chișinău, se va ocupa de urbanism și mobilitate urbană. „Am activat în calitate de activist civic, am deconspirat scheme, am criticat funcționarii din primărie”, s-a prezentat Chironda. Acesta are studii în străinătate în domeniul urbanismului.

El a fost susținut de 41 de consilieri din PSRM, Platforma DA, PAS, PD și Partidul Șor. Chironda a cedat fotoliul de consilier municipal expertului în energetică, Sergiu Tofilat.

Ambasadoarea Republicii Moldova în Estonia, Inga Ionesi, a fost propusă viceprimar pe domeniul investiții și economie. Aceasta a răspuns la întrebările consilierilor în timpul unei intervenții video prin skype, deoarece nu se află în țară. Consilierii nu au au susținut, însă, candidatura sa. Ea a obținut doar 25 de voturi, cu unul mai puțin decât minimul necesar. Consilierii din fracțiunea PAS au argumentat votul împotriva candidaturii sale prin apropierea ei de Partidul Democrat și au anunțat că vor să îi adreseze întrebări suplimentare.

La rândul său, primarul Ion Ceban și-a exprimat convingerea că Inga Ionesi este cea mai bună candidatură pentru domeniul vizat și a declarat că speră că, ulterior, consilierii vor susține candidatura acesteia.

Ilie Ceban a fost propus în calitate de viceprimar pe domeniul juridic. Nici acesta nu a acumulat numărul de voturi necesare pentru a deveni viceprimar al capitalei. Fracțiunile Platforma DAși PAS au votat împotrivă, pe motiv că nu înțeleg competențele candidatului.

Angela Cutasevici a fost propusă să se ocupe de domeniul social și educație. Aceasta este fost secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Ea are o vechime de 29 de ani în calitate de pedagog. Întrebată despre fotografiile din timpul campaniei electorale, în care apare alături de fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, Angela Cutasevici a spus că a fost membru al PAS din 2015, însă și-a depus mandatul când a devenit funcționar public. Cât despre cfaptul că a interacționat cu anumiți politicieni, ea a răspuns că „este un drept garantat oricărui om, nu văd nicio crimă”. Candidatura Angelei Cutasevici a fost susținută de 25 de consilieri, nefiind, astfel, aprobată.

Amintim că, potrivit legii, viceprimarul este ales la propunerea primarului general prin decizia Consiliului municipal, adoptată cu votul majorității consilierilor aleși. În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcția de viceprimar este exclus de pe ordinea de zi la două ședințe consecutive sau nu întrunește numărul necesar de voturi la două ședințe consecutive, primarul general numește viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința Consiliului municipal.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: