CMC nu a susținut repetat numirea Irinei Gutnic în funcția de viceprimar al capitalei
Full Article 3 minutes read

CMC nu a susținut repetat numirea Irinei Gutnic în funcția de viceprimar al capitalei

Candidatura Irinei Gutnic la funcția de viceprimar de Chișinău, nu a fost susținută pentru a doua oară de consilierii din Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Pentru Gutnic au votat doar 12 aleși locali din întruniți azi, 18 octombrie, în ședință.

Numirea Irinei Gutnic în funcția de viceprimar a fost primul subiect de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CMC. În calitate de raportor, edilul Ion Ceban a îndemnat consilierii să-i susțină candidatura.

Consider persoana doamnei Irina Gutnic ca un funcționar de o foarte înaltă calificatre. Jurist, ceea ce ține de educație și pregătire, cu orientare spre domeniul economic. A activat în cadrul instituțiilor și organizațiilor de stat diferite, cu o experiență foarte mare în acest sens, mă refer la Ministerul Economiei, Curtea de Conturi, la Agenția Națională de Contestații și în ultima perioadă la Apă-Canal. Vă rugăm foarte mult să acordați suport candidaturii doamnei Irina Gutnic în funcția de viceprimar pe domeniul de competență juridică,” a spus Ion Ceban.

În total, 30 de aleși din cei prezenți azi la ședință s-au abținut de la vot, printre care și consilierii PAS.

„Fracțiunea PAS nu participă la vot și la ilegalitățile care se comit aici,” a declarat consilierul PAS, Roman Cojuhari.

Irina Gutnic a fost propusă pentru funcția de viceprimar al municipiului Chișinău și în cadrul ședinței CMC din 11 octombrie. Aceasta urma să ocupe fotoliul de viceprimar în locul lui Fadei Nagacevschi. Candidatura, însă, nu a fost susținută nici atunci de consilierii municipali.

Precizăm că Irina Gutnic a absolvit Facultatea de Drept din cadrul USM, specialitatea drept economic. În perioada 2003-2006, în timpul Guvernul Tarlev, aceasta a activat la Ministerul Muncii ca specialist principal în cadrul Direcției raporturi de muncă. Ulterior, Gutnic a lucrat în cadrul Ministerului Economiei. Din 2014 până în 2017, Gutnic a activat în cadrul Curții de Conturi, iar din iulie 2017 a fost numită în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor-director general adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, pe un termen de 7 ani. Irina Gutnic conduce acum întreprinderea municipală „Apă Canal Chișinău”.

Fotoliul de viceprimar al municipiului Chișinău a devenit vacant după ce Fadei Nagacevschi, numit în funcție de Ion Ceban, și-a anunțat demisia la începutul săptămânii precedente, pentru a reveni în avocatură.

Conform prevederilor Legii privind Statutul Municipiului Chișinău, art. 17, viceprimarul capitalei este ales la propunerea primarului general, prin decizia CMC, adoptată cu votul majorității consilierilor aleși. În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcția de viceprimar a candidaturii propuse este exclus de pe ordinea de zi la 2 ședințe consecutive de către consiliul municipal sau nu întrunește numărul necesar de voturi la două ședințe consecutive, primarul general numește viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului municipal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: