VIDEO Cocaină ascunsă în saci cu orez. O companie din Republica Moldova, implicată într-o schemă de contrabandă de droguri
Full Article 4 minutes read

VIDEO Cocaină ascunsă în saci cu orez. O companie din Republica Moldova, implicată într-o schemă de contrabandă de droguri

Importau orez din America de Sud, iar printre sacii cu cereale, ascundeau cocaină. O rețea internațională formată din cel puțin 37 de persoane, a fost deconspirată de oamenii legii, prin colaborarea autorităților din Republica Moldova, Belgia și Suriname. Marfa urma să ajungă în Europa. Informațiile au fost făcute publice astăzi, 12 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, organizată de Inspectoratul General al Poliției. 

Destructurarea rețelei internaționale de traficanți de cocaină a constituit o operațiune fără precedent pentru Republica Moldova, a precizat Lilian Pascaru, șef adjunct al Direcției combaterii criminalității organizate al Inspectoratului Național de Investigații.

„La începutul anului 2018, din partea autorităților din Belgia au parvenit informații despre activitatea unei rețele internaționale de traficanți de cocaină, din America de Sud în Europa. Inițial, aceștia au încercat să transporte drogurile cu macaralele, însă au fost deconspirați de autoritățile braziliene, care au depistat și ridicat 880 kg de cocaină din portul Paranagua. Ulterior, figuranții belgieni și-au stopat activitatea pentru o perioadă și au încercat să găsească alte modalități de transportare”, a precizat Pascari.

Potrivit oamenilor legii, în schemă au fost implicați alți doi belgieni, implicați în administrarea unei companii din Republica Moldova, care se ocupa cu transportul de carne și produse agricole din America de Sud în Republica Moldova. Scopul grupării era de a utiliza compania din Moldova pentru a transporta drogurile.

Astfel, au fost procurate 5 containere cu 100 tone de orez din Republica Suriname. În unul dintre acestea era camuflată o cantitate mare de cocaină. La începutul lui octombrie, containerele au ajuns în portul maritim Antwerpen din Belgia. Ulterior, pe 11 octombrie 2018, un camion înmatriculat în România a plecat spre Republica Moldova și urma să transporte marfa.

După ieșirea din port, sacii cu cocaină ascunși în orez au fost scoși, iar cocaina a rămas în Belgia, în timp ce sacii cu orez au fost transportați spre Republica Moldova. Pe 16 octombrie 2018, camionul a intrat în postul vamal Leușeni, însă, deoarece cantitatea indicată în acte nu corespundea cu cea reală, vehiculul nu a fost lăsat să intre în țară. Pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie, după perfectarea actelor necesare, cele 100 de tone de orez au ajuns în Moldova.

O parte dintre membrii grupării nu se cunoșteau între ei. Cel care coordona întreaga schemă era o persoană de origine olandeză. În schemă figurau și doi cetățeni ai României, care au transmis banii belgienilor care adminsitrau compania de transport din Republica Moldova.

Potrivit lui Denis Rotaru, procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, de către PCCOCS a fost pornită o urmărire penală pe fapte de circulație ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari și contrabandă. Totodată, a fost constituită o echipă comună cu forțele de ordine din Belgia.

La sfârșitul anului 2018, în comun cu responsabilii din Belgia, au fost efectuate mai multe percheziții, atât în Moldova, cât și în Belgia.

„La începutul anului 2019, în rezultatul acțiunilor forțelor de ordine din Republica Suriname, care au avut la bază informațiile obținute în urma perchezițiilor efectuate în Republica Moldova cu privire la societatea comercială, care figurează oficial drept exportatoare de orez, au fost confiscate 2200 de kg de cocaină”, a menționat comisarul Herbert Veyt, consilier al Ambasadei Belgiei la București, responsabil de cooperare polițienească.

Acesta a mai precizat că în schemă figurau minimum 37 de persoane, dintre care 20 au fost arestate în Belgia, Olanda și Suriname. Totodată, oamenii legii au confiscat mai multe mijloace financiare și bunuri provenite în urma activității criminale, în valoare de 1,5 mil de euro. De asemenea, au fost sechestrate 12 automobile de lux.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: