„Cod Roșu”, însă școli și grădinițe deschise. Ministerul Educației a decis cum vor funcționa instituțiile de învățământ din 1 octombrie
Full Article 2 minutes read

„Cod Roșu”, însă școli și grădinițe deschise. Ministerul Educației a decis cum vor funcționa instituțiile de învățământ din 1 octombrie

În contextul instituirii, începând cu 1 octombrie 2020 a stării de urgență în sănătate publică în unităţile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roşu”, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării precizează că  instituțiile de învățământ din toată țara vor activa în continuare conform modelelor selectate.

Potrivit hotărârii nr. 33/2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică ajustarea (înăsprirea/relaxarea) măsurilor de sănătate publică, ce vizează activitatea instituţiilor de învăţământ, va fi coordonată în prealabil cu Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică.

În conformitate cu „Instrucțiunea privind măsurile de protecţie care trebuie aplicate pentru organizarea activităţii instituţiilor de învăţământ publice şi private în contextul epidemiologie al COVID – 19” aprobată prin hotărârea nr. 26/2020 a CNESP, în cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la un elev/profesor – toţi elevii din clasa academică în care acesta făcea studiile se plasează în autoizolare la domiciliu pentru perioada de 14 zile, calculul zilelor fiind efectuat de la ultima zi a contactului cu elevul confirmat „COVID-19 – pozitiv”. Clasa va continua studiile în regim online pentru perioada menţionată (14 zile). Decizia privind autoizolarea profesorilor, care au predat în clasa academică respectivă va fi luată de către conducătorul instituţiei de învăţământ, prin coordonare cu medicul epidemiolog teritorial, reieşind din specificul didactic şi riscurile epidemiologice.

Decizia privind plasarea unei instituții de învățământ în carantină este luată de către Comisia teritorială extraordinara de sănătate publică.

Amintim că, în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extrardinare de Sănătate Publică din 28 septembrie, s-a decis instituirea, începând cu 1 octombrie 2020, starea de urgență în sănătate publică „Cod  Roșu” pentru mai multe unități administrativ-teritoriale. Singurul raion în care nivelul de alertă este „Cod Galben” este Leova. A fost declarat „Cod Roșu” inclusiv în municipiile Bălți și Chișinău.

Anterior, Ministerul Sănătății a precizat că alerta „Codul Roșu” presupune că sistemul de sănătate publică dispune de capacitate limitată sau minimă pentru indentificarea și izolarea cazurilor și contacților. În context, autoritățile recomandă: izolare la domiciliu, învățarea la distanță, interzicerea adunărilor în masă și prestarea numai a serviciilor medicale esențiale. De asemenea, asta presupune interzicerea vizitelor neesențiale la bănci sau poștă, etc.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: