Codul electoral ar putea fi modificat, din nou. Sandu: „Ar trebui să se încerce votul prin corespondență. Procesul trebuie grăbit”
Full Article 3 minutes read

Codul electoral ar putea fi modificat, din nou. Sandu: „Ar trebui să se încerce votul prin corespondență. Procesul trebuie grăbit”

Republica Moldova ar putea pune în aplicare votul prin corespondență, la alegerile din această toamnă. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV. Șefa statului susține că guvernarea deja poartă discuții în vederea modificării, o dată în plus, a Codului Electoral, care să le permită moldovenilor să poată vota prin corespondență.  

„Cred că am putea să încercăm în câteva țări. Mă gândesc că ar trebui să se încerce acest vot prin corespondență în special în țările cu o suprafață mai mare, unde este greu de ajuns la secțiile de vot. Asta sunt lucruri pe care trebuie să le facă acum Guvernul cu Parlamentul și înțeleg că există aceasta discuție de ceva timp”, a declarat președinta Maia Sandu.

Întrebată dacă autoritățile vor reuși să facă modificările necesare, cu doar jumătate de an până la alegeri, președinta a declarat: „Eu cred că poate fi grăbit procesul și putem să avem în acest an deja această formulă de vot prin corespondență. (…) Acest proiect de lege vine să îmbunătățească Codul electoral și procesul, nu să-l complice. O îmbunătățire este întotdeauna apreciată și permisă. (…) Repet, pentru că este o decizie tare importanta pentru țară, aderarea Republici Moldova la UE, este absolut necesar ca la acest scrutin să participe cât mai multă lume, ca să fie reprezentativă această decizie. De asta a venit ideea cu alegeri în aceeași zi cu referendumul și de aici această idee să se încerce să se reușească și cu votul prin corespondență”.

De menționat că, în ajun, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că guvernarea ar pregăti implementarea votului prin corespondență „pentru a-i asigura Maiei Sandu victoria în alegerile prezidențiale din primul tur”.

„În președinție s-ar coace o strategie de a organiza vot prin corespondență, însă doar pentru o parte din cetățenii Republicii Moldova stabiliți peste hotare, mai exact pentru cei din Canada și SUA”, a precizat Usatîi pe 29 februarie. NM a solicitat un comentariu din partea Președinției, care a spus că nu va comenta declarațiile politicianului.

Amintim că cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați, în această toamnă, la urnele de vot, pentru a alege președintele țării. În aceeași zi ar urma să fie organizat, în paralel, și referendumul privind aderarea țării noastre la UE, anunțat de șefa statului. Deputații PAS au votat, la sfârșitul anului trecut, modificarea Codului Electoral, care să permită organizarea celor două plebiscite în aceeași zi. Potrivit șefei statului, alegerile ar putea fi organizate, cel mai probabil, în luna octombrie. Totuși, o decizie în acest sens nu a fost, deocamdată, luată.

Maia Sandu a anunțat la 3 ani de mandat că va candida, la toamnă, pentru un nou mandat de președinte. Întrebată astăzi dacă o va face independent sau dacă va candida și de această dată din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, pe care l-a fondat și condus și care i-a asigurat victoria de acum patru ani, șefa statului a declarat: „Este prea devreme să discutam. Până atunci o să vedem și o să anunțăm. Până la alegeri este mult”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: