Comisia de control al finanțelor publice a cerut îmbunătățirea procedurilor de realizare a proiectului „Reforma învățământului în Moldova”

Rezultatele auditului Curții de Conturi asupra rapoartelor financiare ale proiectului „Reforma învățământului în Moldova” încheiate la 31 decembrie 2020 au fost examinate de Comisia parlamentară de control al finanțelor publice, în data de 8 decembrie. Deși în urma misiunii de audit a fost emisă o opinie fără rezerve, reprezentanții Comisiei au declarat că în raport se constată unele încălcări.

„Printre acestea sunt cheltuielile neconforme privind retribuirea unor angajați în cadrul proiectului și incertitudinile privind mărimea retribuției achitate consultanților sau membrilor echipei Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM) implicați în realizarea acestuia”, se arată în declarația reprezentanților Comisiei.

Sursa menționează că și în 2020 Curtea de Conturi a înaintat recomandări de îmbunătățire a proiectului care, până în prezent, au fost îndeplinite în proporție de 70 la sută.

În opinia reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării, scopul major al proiectului este atins: până în prezent 23 de școli au fost renovate.

Membrii Comisiei de control al finanțelor publice au reiterat imperativul utilizării eficiente și transparente a resurselor financiare. La fel, a fost remarcat faptul că proiectul este realizat din contul unui credit extern ce urmează a fi rambursat de cetățenii țării, iar utilizarea neargumentată a banilor publici este inadmisibilă.

Comisia a cerut factorilor responsabili implicați în realizarea proiectului și în valorificarea resurselor să întreprindă toate măsurile în vederea implementării integrale a recomandărilor Curții de Conturi.

Proiectul „Reforma învățământului în Moldova” este finanțat de Banca Mondială. Potrivit datelor raportate, din suma totală prevăzută pentru implementarea proiectului de 50 de milioane de dolari, la situația din 31 decembrie 2020 au fost debursate mijloace financiare în valoare de 36 de milioane de dolari (72%). Nivelul de executare a cheltuielilor constituia, la finele anului trecut, 66 la sută.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Angajații Președinției, peste 30 de deplasări externe în primele 6 luni din an. Cât au costat vizitele oficiale

În prima jumătate a anului 2025, angajații Aparatului Președintelui Republicii Moldova au efectuat 33 de deplasări oficiale peste hotare, potrivit unui raport publicat de instituție. Cele mai frecvent vizitate țări au fost Germania, Italia și Franța, în timp ce țările vecine – Ucraina și România – au fost vizitate de câte două ori.

Delegațiile au fost conduse în cele mai multe cazuri de președinta Maia Sandu, însoțită de consiliera sa pentru politică externă și afaceri europene, Olga Roșca, și consilierul în domeniul apărării și securității naționale, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Stanislav Secrieru.

Costurile totale suportate din bugetul instituției pentru aceste vizite s-au ridicat la circa 500 de mii de lei, cele mai mari cheltuieli fiind pentru transportul aerian, cazare și diurne. În unele cazuri, cheltuielile au fost acoperite de organizatorii evenimentelor internaționale, cum s-a întâmplat în Germania, Italia sau Estonia.

Cele mai scumpe deplasări au fost cele în Polonia (peste 50 mii lei), Franța (aproape 46 mii lei) și Germania (până la 40 mii lei per vizită). O singură deplasare externă – la București, efectuată de Adrian Băluțel, șeful Cabinetului Președintei – a costat 1.400 lei.

Potrivit datelor, vizitele au vizat participări la conferințe, ateliere de lucru și forumuri dedicate combaterii dezinformării, securității, relațiilor cu diaspora sau cooperării cu partenerii internaționali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: