Comisia de control al finanțelor publice a cerut îmbunătățirea procedurilor de realizare a proiectului „Reforma învățământului în Moldova”
Full Article 2 minutes read

Comisia de control al finanțelor publice a cerut îmbunătățirea procedurilor de realizare a proiectului „Reforma învățământului în Moldova”

Rezultatele auditului Curții de Conturi asupra rapoartelor financiare ale proiectului „Reforma învățământului în Moldova” încheiate la 31 decembrie 2020 au fost examinate de Comisia parlamentară de control al finanțelor publice, în data de 8 decembrie. Deși în urma misiunii de audit a fost emisă o opinie fără rezerve, reprezentanții Comisiei au declarat că în raport se constată unele încălcări.

„Printre acestea sunt cheltuielile neconforme privind retribuirea unor angajați în cadrul proiectului și incertitudinile privind mărimea retribuției achitate consultanților sau membrilor echipei Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM) implicați în realizarea acestuia”, se arată în declarația reprezentanților Comisiei.

Sursa menționează că și în 2020 Curtea de Conturi a înaintat recomandări de îmbunătățire a proiectului care, până în prezent, au fost îndeplinite în proporție de 70 la sută.

În opinia reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării, scopul major al proiectului este atins: până în prezent 23 de școli au fost renovate.

Membrii Comisiei de control al finanțelor publice au reiterat imperativul utilizării eficiente și transparente a resurselor financiare. La fel, a fost remarcat faptul că proiectul este realizat din contul unui credit extern ce urmează a fi rambursat de cetățenii țării, iar utilizarea neargumentată a banilor publici este inadmisibilă.

Comisia a cerut factorilor responsabili implicați în realizarea proiectului și în valorificarea resurselor să întreprindă toate măsurile în vederea implementării integrale a recomandărilor Curții de Conturi.

Proiectul „Reforma învățământului în Moldova” este finanțat de Banca Mondială. Potrivit datelor raportate, din suma totală prevăzută pentru implementarea proiectului de 50 de milioane de dolari, la situația din 31 decembrie 2020 au fost debursate mijloace financiare în valoare de 36 de milioane de dolari (72%). Nivelul de executare a cheltuielilor constituia, la finele anului trecut, 66 la sută.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: