Comisia de la Veneția: interzicerea simbolurilor „Z”, „V” și panglicii Sf. Gheorghe în Republica Moldova este legitimă
Full Article 3 minutes read

Comisia de la Veneția: interzicerea simbolurilor „Z”, „V” și panglicii Sf. Gheorghe în Republica Moldova este legitimă

Comisia de la Veneția consideră că decizia adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2022, prin care s-au interzis simbolurile invaziei ruse în Ucraina, respectă cerințele de legalitate, legitimitate și proporționalitate. Concluzia a fost publicată pe 24 octombrie.

Experții Comisiei de la Veneția, organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional, au ajuns la concluzia că, în contextul războiului, interzicerea afișării anumitor simboluri utilizate de forțele armate rusești în timpul invaziei Ucrainei, adoptată de Parlamentului Moldovei în aprilie 2022 corespunde cerințelor privind legalitatea, legimitatea și proporționalitatea. O opinie în acest sens a fost adoptată în cadrul reuniunii plenare din 21-22 octombrie.

Comisia consideră că este justificată impunerea unei astfel de restricții a libertății de expresie și că afișarea unor astfel de simboluri utilizate de armata rusă în agresiunea împotriva Ucrainei „poate prezenta un pericol imediat asupra securității naționale și a drepturilor altora, inclusiv a refugiaților ucraineni din țară”. De asemenea, este remarcat faptul că adoptarea acestei interdicții într-un timp scurt – a trecut prin parlament timp de doar o săptămână – a fost justificată din cauza urgenței, ținând cont de războiul din țara vecină.

Ținând cont de faptul că Republica Moldova este puternică expusă surselor externe de informații și constituie o țintă permanentă de dezinformare din partea surselor externe, Comisia de la Veneția consideră că Legea nr. 143 urmărește un scop legitim și răspunde unei necesități sociale. Totuși, subliniază că anumite amendamente nu sunt suficient de precise și pot avea drept efect descurajant asupra presei din țară, de aceea a emis o serie de recomandări”, se mai arată în aviz.

Amintim că, din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care sfidează lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: