Dosarele a 63 de candidați, inclusiv procurori și ex-judecători, care voiau să devină avocați fără examen, au fost respinse
Full Article 2 minutes read

Dosarele a 63 de candidați, inclusiv procurori și ex-judecători, care voiau să devină avocați fără examen, au fost respinse

Comisia de licențiere a respins dosarele a 63 de candidați, printre care foști și actuali procurori, dar și foști judecători, care au vrut să acceadă în avocatură fără examen de admitere. Decizia a fost luată din cauza modificărilor operate la Legea cu privire la Avocatură, informează ZdG.

Au fost respinse în baza prevederilor articolului 10 și ținând cont de prevederile legii sunt aplicabile față de cei care au cerut accederea în avocatura. În privința lor nu a fost luată o decizie până la adoptarea legii și respectiv acum au fost respinse. Ei trebuie să susțină examenul dacă vor să acceadă în avocatură”, a declarat Adrian Tabîrță, președintele Comisiei de licențiere a UAM.

În total, 69 de candidați, printre care foști și actuali procurori, dar și foști judecători, au solicitat accederea în avocatură. Conform modificărilor adoptate de Parlament, pe 21 ianuarie, la legea cu privire la avocatură, persoanele care au cel puțin 10 ani de vechime în funcția de judecător sau procuror pot fi scutite doar de la efectuarea stagiului, nu și de la susținerea examenului. Până la susținerea examenelor, categoriile de persoane menționate vor fi obligate de a urma cursuri în volum de cel puțin 20 de ore în materie de deontologia avocaților și administrarea formei de exercitate a avocaturii.

Amintim că avocații au intrat în grevă generală, nefiind de acord cu amendamentul propus. De cealaltă parte, președinta Comisiei juridice Olesea Stamate a menționat că, în opinia sa, în spatele Uniunii Avocaților ar fi „alți factori de interese”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: