Comisia pentru Situații Excepționale, acționată în judecată. Usatîi, gata să reia protestele, dacă tarifele la gaz nu vor fi micșorate retroactiv
Full Article 2 minutes read

Comisia pentru Situații Excepționale, acționată în judecată. Usatîi, gata să reia protestele, dacă tarifele la gaz nu vor fi micșorate retroactiv

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, anunță că a acționat în judecată Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Politicianul îi cere Comisiei să dispună aplicarea tarifelor micșorate la gazele naturale pentru consumatorii finali, aprobate de ANRE la 7 iunie, cu efectul retroactiv – începând cu 1 februarie 2023. Liderul formațiunii politice, Renato Usatîi, susține că este gata să reia protestele, dacă tarifele nu vor fi micșorate din această dată.   

Formațiunea politică invocă în cererea sa precedentul când CSE a uzat de dreptul de adoptare a actelor normative cu efectul retroactiv atunci când tarifele au fost majorate. Mai exact, la 27 ianuarie 2022 CSE a obligat ANRE să examineze cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale depusă de SA „Moldovagaz, cu aplicarea acestora retroactiv, din 1 ianuarie 2022.

„Atât majorarea din ianuarie 2022, cât și reducerea din iunie 2023 a tarifelor la gazele naturale a fost motivată prin modificarea prețurilor de achiziționare a gazelor. Astfel, sunt create aceleași premise și raționamente juridice pentru aplicarea retroactivă a deciziei de micșorare a tarifelor”, susține Partidul Nostru.

Potrivit sursei citate, CSE a fost acționată în judecată pe data de 9 august. NM a solicitat un comentariu de la reprezentanții Guvernului, însă până la această oră nu am primit un răspuns.

Amintim că ANRE au decis, pe 7 iunie, micșorarea prețului pentru furnizarea gazelor naturale. Prețul mediu de furnizare al gazelor naturale pentru anul 2023 a fost stabilit, așadar, în valoare de 15 259 lei/1000 m3 sau cu 42% mai mic decât cel din data de 1 octombrie 2022 și cu 9% mai mic decât cel solicitat de operator (16 688 lei/1000m3). A fost redus, inclusiv, tariful achitat de consumatorii casnici. Astfel, moldovenii achită, în prezent, 18 lei și 7 bani pentru fiecare metru cub de gaz consumat, adică cu peste 11 lei mai puțin decât au achitat până la 7 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: