Companiile internaționale refuză să facă un audit al datoriilor Moldovagaz față de Gazprom. Cum comentează Natalia Gavrilița?
Full Article 2 minutes read

Companiile internaționale refuză să facă un audit al datoriilor Moldovagaz față de Gazprom. Cum comentează Natalia Gavrilița?

Auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom nu va fi gata până la 1 mai. Despre acest lucru a anunțat Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă din 16 martie. Premierul a precizat că autoritățile nu au găsit un auditor, companiile internaționale refuzând să participe la licitație din cauza războiului din regiune.

„Procesul de achiziții nu s-au încheiat cu succes. Acum trecem la negocieri cu anumite companii ca să putem contracta o companie pentru a face acest audit. Companiile internaționale au ezitat să vină atunci când este acest război și vom continua discuțiile pe acest protocol și pe posibilitatea Moldovei de a executa acest audit în termenii stabiliți”, a precizat Natalia Gavrilița.

Amintim că pe 29 decembrie 2021, Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.  Agenția, în calitate de autoritate contractantă, urma să  asigure, prin intermediul grupului de lucru creat, întregul proces de organizare și desfășurare a procedurii de achiziție publică a serviciului de audit.

În cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

NM s-a interesat, de unde s-au luat aceste 700 milioane de dolari dacă populația plătește în mod conștiincios pentru gaze și cum au „dispărut” din aceste calcule 7,5 miliarde de dolari – datoria „Moldovagaz” pentru gazele furnizate în stânga Nistrului.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: