Câți agricultori au beneficiat de compensații parțiale pentru accizele la motorină? Spoiler: Niciunul!
Full Article 2 minutes read

Câți agricultori au beneficiat de compensații parțiale pentru accizele la motorină? Spoiler: Niciunul!

La mai bine de o lună de când autoritățile au dat undă verde procesului de depunere a cererilor de solicitare a compensației parțiale a accizei la motorină, niciun agricultor nu a beneficiat de această facilitate. Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, de la implementarea noului mecanism, un singur agricultor a depus cerere prin care a solicitat compensarea parțială a accizelor la motorină.

Nici un agricultor nu a beneficiat. Avem doar o cere depusă, dar am transmis către Guvern propunerea ca regulamentul să fie ajustat și producătorii micro și mici, care operează pe suprafețe de până la 400 hectare, să aibă posibilitatea să fie compensați 100% cu acciza la motorină. Cealaltă categorie va beneficia în proporție de 30% din valoarea accizei, dar nu mai mult de 100 mii lei per beneficiar”, a declarat ministrul Agriculturii Viorel Gherciu în Parlament, unde pe 16 iunie este dezbătută moțiunea simplă de cenzură, depusă de opoziție față de Ministerul Agriculturii.

Potrivit oficialului, odată identificate resurse financiare suplimentare, de compensarea integrală a accizei la motorină ar putea beneficia toți agricultorii.

Amintim că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a dat start procesului de depunere a cererilor pentru compensarea parțială a accizelor la motorină pe data de 5 mai.  Conform Agenției,  dosarele se depun pe întreaga perioadă a anului 2022, dar nu mai mult de un dosar pentru un semestru, conform perioadei:

– semestru I – până la 30 iunie;

– semestrul II – de la 1 iulie până la 15 noiembrie.

Pentru a fi eligibili compensării, una din condițiile obligatorii este ca motorina să fie utilizată pentru efectuarea lucrărilor în exploatațiile agricole și să fie achiziționată începând cu data de 29 aprilie curent, conform Regulamentului aprobat.

Accizele la motorină se compensează în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2022 sau 894 lei per tonă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: