VIDEO Comuniștii și socialiștii au blocat tribuna centrală a Parlamentului
Full Article 3 minutes read

VIDEO Comuniștii și socialiștii au blocat tribuna centrală a Parlamentului

Fracțiunea Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a blocat, pe 6 decembrie, tribuna centrală a Parlamentului pentru a împiedica discutarea și adoptarea proiectului de lege privind majorarea vârstei de pensionare. Fracțiunea Partidului „ȘOR” s-a alăturat protestului improvizat.

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea a cerut repetat retragerea proiectului de lege de pe ordinea de zi.

„Este un proiect rușinos”, a spus Bătrâncea, iar deputații au scandat „Rușine!” și „Mincinoși!”.

Deputații comuniști și socialiști au adus pancarte cu mesaje precum: „Stop genocid social!” sau „Nu majorării vârstei de pensionare”.

Președintele parlamentului Igor Grosu a făcut apel la calm: „Noi știm că voi știți că decizia de a micșora, făcută în 2020, era în context electoral. Că altfel ați fi introdus-o la începutul anului”.

„Propunerea este una simplă și judicioasă. Când dezbateți un proiect care necesită dezbateri publice, noi am solicitat pauză. Nu mergeți ca mașina de vot”, a argumentat Bătrîncea.

Speakerul Igor Grosu a refuzat să anunțe pauză înainte de procedura de vot. Prin votul a 53 de deputați ai majorității parlamentare, proiectul privind sistemul public de pensii a fost adoptat în lectura a II-a.

Proiectul prevede dreptul de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung, pentru persoanele care au stagiul contributiv de cotizare mai mare, cu cinci ani pentru bărbați și trei ani pentru femei, decât cel prevăzut în lege.

O altă reglementare se referă la revizuirea  formulei de indexare a pensiilor. Indexarea se va face o dată pe an,  la data de 1 aprilie. De asemenea, este prevăzut și un coeficient de majorare a pensiilor, în valoare de 50% din creșterea economică reală pentru anul precedent, care la fel va fi acordat la data de 1 aprilie, în sumă fixă.

Totodată, va fi revizuită și modalitatea de stabilire a pensiei minime.   Cuantumul pensiei minime va fi stabilit anual de către Guvern, valoarea acestuia  urmând să fie cel puțin egală cu cea din anul precedent.

Proiectul mai prevede ca, începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Pentru femei, vârsta standard  de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: