Comuniștii și socialiștii au părăsit ședința Parlamentului. PAS: „Stranie decizie, dacă sincer”
Full Article 5 minutes read

Comuniștii și socialiștii au părăsit ședința Parlamentului. PAS: „Stranie decizie, dacă sincer”

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit ședința Parlamentului din 4 octombrie. Socialistul Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, a spus că a „analizat detaliat situația creată” și că în repetate rânduri a declarat că „Curtea Constituțională nicicum nu trebuie să devină jucător politic”. Potrivit lui Batrîncea, „toate partidele trebuie să existe într-un spațiu competitiv și să poată participa la alegeri”. Urmare a declarațiilor socialistului, deputații Blocului au părăsit ședința plenară care are un singur subiect – examinarea proiectului de lege privind modificarea Codului electoral.

Astăzi am analizat detaliat situația creată. (…) La capitolul Curții Constituționale, în repetate rânduri am declarat că Curtea Constituțională nicicum nu trebuie să devină jucător politic. Curtea Constituțională apără ordinea constituțională. Din păcate nu am fost auziți și iată am ajuns la un absurd total când Curtea Constituțională întâi aprobă o decizie, ulterior alta. Astăzi imaginea Curții Constituționale este grav afectată. (…) V-am chemat de mai multe ori să ieșim din starea de urgență și să revenim la normalitate, la normele legii astfel încât Parlamentul să devină o instituție funcțională. Noi nu am înțeles hotărârea de astăzi a Comisiei respective pe motiv că această Comisie a fost creată și mandatată de Parlament pentru anumite scopuri”, a comunicat Batrîncea.

El a mai spus că BCS este de părere că toate partidele „care corespund cerințelor să poată participa la alegeri”.

V-am chemat și vă chemăm să anulăm hotărârea Parlamentului privind continuarea prelungirii stării de urgență. Să revenim la normalitate. (…) Am ajuns unde am ajuns. (…) Noi, fracțiunea BCS, avem poziția noastră și lupta noastră politică atât cu partidul de guvernare așa și cu partide din opoziție. Aici nu deschidem parantezele, cred că toți înțelegem despre ce e vorba. Dar noi dorim ca în ultima instanță toate partidele să existe într-un spațiu competitiv, toate partidele să aibă acces la media și partidele care corespund cerințelor să poată participa la alegeri”, a declarat Batrîncea.

Stranie decizie, dacă sincer, în condițiile în care sunt cumpărați pe bandă rulantă unii deputați din fracțiunea BCS. Chiar stranie decizie”, a reacționat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp la plecarea parlamentarilor comuniști și socialiști.

Parlamentul s-a întrunit pe 4 octombrie în ședință pentru a completa Codul electoral. Se întâmplă după ce în ajun, pe 3 octombrie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Articolul 16 alin.(2) lit.e) din Codul electoral – propus și votat de PAS în Parlament, prin care se interzicea echipei partidului Șor, declarat neconstituțional, de a participa la alegeri. Astfel, deputații urmează să stabilească în lege criteriile de individualizare a restricțiilor dreptului de a fi ales. Prin urmare ar putea să nu fie admiși să candideze la alegerile din 5 noiembrie 2023 persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor.

***

Reamintim în acest context că deputații din formațiunea parlamentară PAS – partid aflat la guvernare, au votat pe 31 iulie, în lectura finală, proiectul de lege care prevedea privarea, a circa 600 de membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR” de dreptul de a candida la alegerile care vor fi organizate în Moldova în următorii cinci ani. Decizia parlamentarilor a venit după ce Curtea Constituțională a pronunțat, pe 19 iunie, curent, hotărârea prin care formațiunea politică, controlată și fondată de politicanul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțională.

Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie în dosarul „Frauda Bancară”, a calificat atunci hotărârea Parlamentului drept „ilegală” și „neconstituțională”. La fel, oligarhul fugar a anunțat că va ataca decizia la Curtea Constituțională a Moldovei și, în funcție de rezultat, a dat de înțeles că este gata să-și facă dreptate, inclusiv, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

Recent, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că autoritățile vor veni cu soluții „care au menirea să nu permită bandiților și exponenților Kremlinului să altereze procesul electoral din Republica Moldova”. „O să așteptăm decizia și în dependență de decizie o să întreprindem acțiunile pentru a securiza spațiul electoral al Republicii Moldova de bandiți”, a comunicat Grosu.

De menționat că judecătorii Curții Constituționale au declarat pe 3 octombrie neconstituțional articolul 16, alineat 2, litera (e) din Codul Electoral – propus și votat de PAS în Parlament. Așadar, membrii din conducerea ex-Partidului „ȘOR” au acum dreptul să participe la alegerile din 5 noiembrie, precum și la cele care vor fi organizate în Moldova în următorii cinci ani. Decizia a fost luată în componența judecătorilor Nicolae Roșca, Domnica Manole, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcanu. Judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova au formulat opinii separate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: