Concesionarea Aeroportului: Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Petru Jardan și alți 5 funcționari publici vor compărea pe banca acuzaților
Full Article 3 minutes read

Concesionarea Aeroportului: Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Petru Jardan și alți 5 funcționari publici vor compărea pe banca acuzaților

Procuratura Anticorupție (PA) anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale pe un alt segment al investigației ce vizează concesionarea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit PA, cauza penală a fost disjuns în februarie 2023, de către Procuratura Anticorupție din cauza penală inițiată în anul 2014  în baza autosesizării.

Potrivit investigațiilor, opt persoane publice și cu funcții de demnitate publică și anume: fostul prim-ministru al Republicii Moldova Iurie Leancă, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, fostul director al Agenției Proprietății Publice Tudor Copaci, fostul director adjunct al Agenției Proprietății Publice Angela Susanu, fosta șef adjunct al direcției din cadrul Agenției Proprietății Publice Maria Șendilă, fostul director general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău Petru Jardan, un fost director financiar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău Alexandru Ciutac, șef al serviciului analiză economică al ÎS Aeroportul internațional Chișinău Alla Țubari, în perioada anului 2013, folosind intenționat situația de serviciu, au pregătit și concesionat propriu zis Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional Chișinău  în interesul grupării criminale și organizației criminale, fapt ce a cauzat statului – reprezentat de Agenția Proprietății Publice – prejudiciul materiale în sumă de peste 392 milioane lei.

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă (art. 327 alin. (3) din Codul Penal) legea prevede pedeapsa sub formă  de închisoare de la 3 la 8 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Totodată, în scopul recuperării prejudiciului cauzat, Procuratura Anticorupție în comun cu ARBI CNA, a aplicat sechestru asupra bunurilor Avia Invest SRL și capitalul social, cât și bunurile inculpaților inclusiv de peste hotare, în valoare totală de aproximativ 189 milioane lei.

***

Potrivit mold-street, oficial, decizia de concesionare a aeroportului a fost luată în ultima zi de mandat al Guvernului Filat 2, pe 30 mai 2013. Guvernul condus de interimarul Iurie Leancă a susținut proiectul.

Acordul de concesiune a fost semnat pe 30 august același an. Ulterior, în septembrie 2019, Guvernul a abrogat patru hotărâri privind concesionarea Aeroportului. A fost anulat inclusiv documentul prin care a fost inițiat parteneriatul public-privat pentru concesionare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: