Concursul continuă. Candidații la funcția de procuror general vor fi intervievați pe 28 noiembrie
Full Article 2 minutes read

Concursul continuă. Candidații la funcția de procuror general vor fi intervievați pe 28 noiembrie

Concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general al Republicii Moldova continuă. Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat că cei patru candidați admiși de comisia de preselecție vor fi intervievați în data de 28 noiembrie. Ședința va avea loc la ora 10.00.

Cei patru candidați admiși la etapa de selecție sunt Oleg Crîșmaru, Alexandru Stoianoglo, Vladislav Gribincea și Veaceslav Soltan. Aceștia vor trebui să prezinte câteva acte care să confirme starea lor de sănătate. De asemenea, ei trebuie să obțină un certificat de la Autoritatea Națională de Integritate și CNA, privind integritatea profesională, dar și informații de la SIS, referitoare la lipsa sau existența factorilor de risc care pot pune în pericol securitatea țării sau ordinea publică.

„În condițiile actuale, CSP nu dispune de niciun act, care ar pune piedici la continuarea concursului”, a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

Totodată, CSP a luat act de contestația lui Eduard Bulat, care a sesizat Autoritatea Națională de Integritate pentru nerespectarea regimului juridic al conflictelor de interese de către unii membri ai comisiei și a solicitat CSP-ului să suspende toate procedurile de examinare a dosarelor și desemnare a procurorului general, până la examinarea contestațiilor și până se va pronunța ANI. CSP a decis ca sesizarea să fie expediată organelor competente, pentru a fi examinată.

„La ministerul Justiţiei sunt contestaţii către Comisia de preselecţie, respectiv membrii Comisiei trebuie să se întruneasă şi să le examineze. Presupun că aceste contestaţii sunt depuse de persoanele, care nu au trecut concursul, unul dintre ei este domnul Bulat”, a precizat Nagacevschi.

Amintim că noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevshi, a transmis Consiliului Superior al Procurorilor lista celor patru candidați la funcția de procuror general, preselectați de Comisia specială instituită de Ministerul Justiției din guvernul Sandu. Asta în pofida faptului că fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate, a anulat rezultatele concursului. Potrivit acesteia, un membru al comisiei de evaluare a oferit un punctaj disproporționat în procesul de evaluare a candidaților pentru funcția de procuror general.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: