Concursul de la PCCOCS: IPRE condamnă „intimidările în privința lui Groza”, iar 5 membri ai CSP nu sunt de acord cu Litvinenco 
Full Article 6 minutes read

Concursul de la PCCOCS: IPRE condamnă „intimidările în privința lui Groza”, iar 5 membri ai CSP nu sunt de acord cu Litvinenco 

Cinci membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) califică declarațiile ministrului Sergiu Litvinenco, cu privire la anularea concursului pentru șefia PCCOCS, drept „lipsite de suport factologic și conținut juridic”. Potrivit membrilor CSP, afirmațiile ministrului „includ aspecte ce pun în lumină negativă activitatea Consiliului”. Iar Institutul pentru Politici și Reforme Europene îl apără pe Iulian Groza și spune că condamnă „orice intimidare în privința directorului executiv”. 

Ce spun 5 membri ai CSP

„În lipsa unor hotărâri adoptate conform legii, dar prin sintagme declarative și construcții lingvistice generale se induce societății percepția că acest concurs la funcția de procuror-șef al PCCOCS ar fi afectat de vicii”, susține Consiliul cu referire la declarațiile ministrului Sergiu Litvinenco.

Reprezentanții CSP declară că „discuțiile din spațiul public nu pot constitui temei de contramandare a unor proceduri aflate în desfășurare, fapt pe care îl însușesc studenții chiar în primul an al facultății de drept”.

Mai mult de atât, susțin ei, această procedură de concurs a fost demarată de un for colegial, prin majoritate de voturi.

„De aceea orice hotărâre (de prelungire sau de suspendare/sistare) aparține plenului CSP sau, după caz, instanței de judecată, dar nu unor membri individuali”, se arată în declarația consiliului.

Declarația a fost semnată de 5 membri ai CSP: Inga Furtună, Eduard Varzar, Andrei Roșca, Constantin Șușu, Angela Motuzoc.

Ce comunică IPRE

Recent Eugeniu Rurac, fost procuror anticorupție, unul dintre candidații la funcția de șef al PCCOCS, a solicitat suspendarea concursului până la constituirea unei noi comisii de preselecție, în care să nu fie inclus Iulian Groza.

Angajații Institutului pentru Politici și Reforme Europene sunt acuzați că ar fi accesat datele cu caracter personal ale fostului ofițer SIS, actualul șef-interimar al Direcției Generale Urmărire penală din cadrul CNA, Eugeniu Rurac.

Într-o reacție Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), a căruia director este Iulian Groza, menționează că „condamnă orice intimidare în privința directorului executiv Iulian Groza”.

„Aceste și alte informații distribuite anterior, inclusiv pe canale de telegram anonime, în privința lui Iulian Groza, director executiv al IPRE, precum și la adresa IPRE, deconspiră o parte din intențiile de intimidare în privința lui Iulian Groza în calitate de membru al comisiei speciale de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS. Aceste acțiuni au stat la baza sesizării depuse de către Iulian Groza în atenția membrilor Consiliului Superior al Procurorilor”, comunică Institutul.

În continuare, Institutul comunică „circumstanțele care au condus la accesarea eronată a datelor privind bunurile imobile ale unor persoane în perioada lunii iunie-iulie 2022”.

„În perioada lunilor mai-august 2022, o echipă de experți contractați de IPRE au realizat o cercetare, obiectul căreia a fost evaluarea independentă a integrității candidaților judecători pentru funcția de membru în CSM și, respectiv, procurori, pentru funcția de membru în CSP”, declară IPRE.

„În rezultatul cercetării realizate, au fost publicate două rapoarte independente privind candidații pentru funcția de membru în CSM și CSP. (…) Ca parte a metodologiei de cercetare, experții urmau să verifice corectitudinea declarării bunurilor imobile declarate, menționate în ultimii 5 ani în declarațiile de avere și interese personale ale procurorilor și judecătorilor supuși evaluării”, susține Institutul.

În acest context, se menționează că IPRE a încheiat cu Agenția Serviciilor Publice un contract privind accesul la serviciul web al cadastrului bunurilor imobile.

„A fost desemnată persoana responsabilă, în baza unui contract de prestări servicii semnat cu IPRE, în calitate de utilizator unic al serviciului web al cadastrului bunurilor imobile, care a avut sarcina, în perioada iunie – iulie 2022, să verifice informațiile privind bunurile imobile pentru verificarea/confirmarea bunurilor imobile deținute de subiecții evaluării, cu respectarea rigorilor privind protecția datelor cu caracter personal”, menționează Institutul.

După finalizarea cercetării, IPRE declară că a constant că expertul contractat în calitate de utilizator unic al serviciului web, a accesat eronat în procesul de lucru datele privind bunurile imobile ce nu au vizat subiecții de cercetare.

„Acesta ar fi accesat eronat datele prin introducerea în motorul de căutare al serviciului web al cadastrului, folosind o aplicație robot electronică de accesare automată. Utilizatorul a informat că accesarea eronată a constatat-o la finalul procesului de lucru, iar toate informațiile accesate eronat a fost șterse din lista de accesări, fără a fi analizate sau procesate către acesta”, comunică IPRE.

Se precizează că atât IPRE, cât și utilizatorul unic care a admis nemijlocit accesarea eronată, au oferit Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal toate informațiile cu privire la circumstanțele incidentului.

„IPRE a luat toate măsurile interne pentru confidențialitatea și securitatea în procesul de lucru cu datele, iar după depistarea incidentului, IPRE a întreprins toate măsurile interne pentru verificarea procesului de lucru al utilizatorului unic și sancționarea acestuia pentru incidentul produs”, susține Institutul.

IPRE precizează că cercetarea realizată a vizat doar candidații judecători și procurori înscriși în concursul pentru funcția de membru în CSM și CSP.

„Nimeni din terți, membrii IPRE, inclusiv conducerea și cercetătorii care au lucrat la rapoartele de evaluare independentă, nu a avut acces la informațiile accesate de utilizatorul unic, atât cele în scopul cercetării, cât și datele accesate eronat. Expertul contractat a fost unica persoană care a avut acces la serviciul web al cadastrului”, a conchis Institutul.

***

Pe 26 ianuarie, membrul comisiei speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de șef al PCCOCS Iulian Groza a cerut anularea concursului. Prin intermediului unui text, acesta a argumentat că integritatea procesului de selecție este grav afectată. Mai mult, Groza, care este și membru al Consiliului Suprem de Securitate, a menționat că ar fi existat tentative de a fi presat și intimidat.

În aceeași zi, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat ca este de acord că concursul la funcţia de şef al PCCOCS, inițiat de CSP în noiembrie 2022, să fie anulat. Potrivit lui, „situația creată implică lipsa de credibilitate”.

***

Amintim că trei candidați s-au înscris la concursul pentru selectarea procurorului-șef al PCCOCS. Consiliul Superior al Procurorilor anunța că etapa de depunere a dosarelor de concurs a luat sfârșit, fiind înregistrate trei dosare pentru concurs ale următorilor candidați:

–    Andrei Mațco;

–    Eugen Rurac;

–    Sergiu Russu;

Toți cei trei candidați au fost admiși pentru etapa interviului. Comisia specială a stabilit intervievarea candidaților pe data de 1 februarie 2023, începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: