Condamnați la viață după gratii. Câți ani are cel mai tânăr deținut din Moldova, care riscă să nu mai iasă la libertate?
Full Article 2 minutes read

Condamnați la viață după gratii. Câți ani are cel mai tânăr deținut din Moldova, care riscă să nu mai iasă la libertate?

În total, în Republica Moldova, 129 de persoane ispășesc pedepse cu închisoare pe viață. Toți condamnații au fost privați de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor excepțional de grave și își ispășesc pedeapsa în Penitenciarul nr. 17 din Rezina. Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarilor (ANP), aceștia au șansa să revină la libertate, dar numai în anumite condiții, scrie IPN.

Administrația Națională a Penitenciarilor precizează că cel mai tânăr deținut condamnat la detenție pe viață are 21 de ani, iar cel mai în vârstă – 73 de ani. Majoritatea dintre deținuți condamnați pe viață au studii medii sau medii incomplete. Șase dintre ei au studii superioare, iar unul nu are studii.

Condamnați pe viață sunt doar bărbații. Redacția actuală a Codului Penal prevede că detențiunea pe viață nu poate fi aplicată femeilor și minorilor.

Deținuții pe viață pot fi eliberați dacă au executat efectiv cel puțin 30 de ani de închisoare, fără a se lua în calcul compensarea privilegiată a zilelor de muncă, și dacă a realizat programul individual de executare a pedepsei, a reparat integral daunele cauzate de infracțiunea pentru care a fost condamnată, cu excepția cazului când dovedește că nu a avut vreo posibilitate să le îndeplinească, și dacă se constată că corectarea ei este posibilă fără executarea deplină a pedepsei.

Analiza comparativă cu ultimii zece ani denotă o creștere a numărului de persoane condamnate pe viață. Potrivit datelor ANP, în anul 2012, în sistemul penitenciar erau 104 persoane condamnate pe viață, acest număr crescând pe parcursul ultimilor ani.

În prezent, în penitenciarele din toată țara sunt încarcerate 6030 de persoane.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: