Confirmat! Socialiștii Vasile Bolea și Alexandr Suhodolskii s-au întâlnit în Israel cu fugarul Ilan Șor
Full Article 5 minutes read

Confirmat! Socialiștii Vasile Bolea și Alexandr Suhodolskii s-au întâlnit în Israel cu fugarul Ilan Șor

Deputatul socialist Vasile Bolea a confirmat că, împreună cu Alexandr Suhodolskii și ex-candidatul la funcția de bașcan Victor Petrov, au fost în Israel și s-au întâlnit cu fugarul Ilan Șor. Totodată, Bolea a declarat că intenționează să părăsească Partidul Socialiștilor (PSRM), dar va rămâne deputat independent. 

În seara zilei de 19 mai, Vasile Bolea a fost întâmpinat la Aeroportul Chișinău de jurnaliștii TV8. Acesta a precizat că împreună cu Alexandr Suhodolskii și Victor Petrov au întreprins o deplasare în Israel, unde s-au întâlnit cu Ilan Șor.

„Ne-am întâlnit să discutăm cu dânsul ca și lider al unui partid, candidatul căruia a câștigat alegerile pentru funcția de Bașcan al Găgăuziei, referitor la viitoarele proiecte și acțiuni care urmează a fi întreprinse în vederea realizării acelor promisiuni și acelui program care îl are Evghenia Guțul ca și bașcan ales. Și inclusiv realizarea acelor promisiuni a dl. Victor Petrov care au fost inserate în programul său electoral”, a declarat acesta.

Întrebat de ce a fost nevoie să plece în Israel pentru a discuta cu Șor despre programul electoral când putea vorbi cu Evghenia Guțul, Vasile Bolea a spus: „Deci în program și în timpul campaniei electorale am văzut unele ieșiri ale domnului Ilan Șor, unde el spunea că este garantul principal al acelui program electoral cu care a venit Eugenia Guțul”.

Vasile Bolea s-a referit și l-a recenta solicitare a Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor, care a cerut excluderea acestuia din rândurile formațiunii, dar și predarea mandatului de deputat. În acest sens, Bolea a lăsat de înțeles că va părăsi PSRM, însă nu va preda fotoliul de deputat.

***

Precizăm că, pe 17 mai, mai multe surse mass media au scris că socialiștii Vasile Bolea și Alexandr Suhodoliskii, împreună cu ex-candidatul la funcția de bașcan Victor Petrov, ar fi plecat în Israel, unde se presupune că urmau să se întâlnească cu liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară“. Pe 18 mai, Comitetul Executiv al Partidului Socialiștilor a cerut Consiliului Republican al PSRM excluderea lui Vasile Bolea și Alexandr Suhodoliskii din rândurile partidului.

De menționat că, în seara zilei de 19 mai, Ilan Șor a anunțat că a avut o întrevedere cu președintele Adunării Populare din Găgăuzia, Dumitru Constantinov, deputatul local Ilia Uzun și activistul Mihail Vlah. Liderul Partidului „ȘOR” a declarat că în cadrul întâlnirii s-a disctutat despre realizarea programului electoral al Evgheniei Guțul.

***

În context precizăm că, pe 21 mai, la Comrat vor avea loc loc 3 miting-uri. Două dintre acestea vor fi organizate de consilierul municipal din Comrat Serghei Kiulaflî, care s-a alăturat Partidului „ȘOR” și activistul Mihail Vlah. Organizatorii protestelor intenționează să discute despre situația social-politică din Moldova și reacția autorităților centrale la rezultatele alegerii bașcanului.

Pe 16 mai, Adunarea Populară a Găgăuziei s-a întrunit  în ședință extraordinară, pentru a recunoaște rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan. Deputații locali au declarat că nu au încredere în Curtea de Apel, care trebuie să valideze alegerile și nici în autoritățile centrale. Aceștia au mai spus că Evghenia Guțul a câștigat onest scrutinul electoral și că o recunosc în calitate de bașcan.

S-a întâmplat după ce, în după-amiaza aceleiași zile, CNA și procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la Comisia Electorală de la Comrat. Potrivit CNA, temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora.

Guțul s-a confruntat în turul doi al alegerilor cu Grigorii Uzun, candidat susținut de PSRM. După rezultatele prezentate de organul electoral local, Uzun și-a recunoscut înfrângerea.

***

Amintim că Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul frauda bancară și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Sentința a fost pronunțată pe data de 13 aprilie, curent. În reacție, Ilan Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

În urmă cu trei ani, Șor a fugit din Republica Moldova și, potrivit unor rapoarte neconfirmate, locuiește de atunci în Israel, unde, potrivit unor investigații jurnalistice, trăiește în lux și opulență și de unde continuă să se implice în politică prin partidul său care îi poartă numele. Reamintim în acest context că liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, se află în lista neagră a guvernelor american și britanic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: