Consilier municipal, declarații controversate despre război: „Când spunem „Slavă Ucrainei!” trebuie pronunțat până la sfârșit sloganul”
Full Article 3 minutes read

Consilier municipal, declarații controversate despre război: „Când spunem „Slavă Ucrainei!” trebuie pronunțat până la sfârșit sloganul”

Consilierul municipal al Partidului „ȘOR” Valerii Klimenko și-a îndemnat colegii să se ocupe de problemele orașului și să renunțe la declarațiile care ar putea „crea probleme pentru Republica Moldova”. 

În cadrul ședinței Cosiliului Municipal Chișinău din 15 martie, consilierul municipal al Partidului „ȘOR” Valerii Klimenko a solicitat o intervenție la microfon, după ce câțiva consilieri municipali și-au manifestat deschis solidaritatea cu refugiații din Ucraina și au făcut declarații împotriva războiului.

„La ziua de azi, Ucraina are relații de succes cu Rusia în ceea ce ține de petrol, gaz și alte mărfuri, haideți să spunem lucrurilor pe nume. În al doilea rând, atunci când spunem „Slavă Ucrainei!” trebuie pronunțat până la sfârșit sloganul care îi aparține criminalului de război Bandera. Din păcate, în ultimii ani, Ucraina a devenit un stat a lui Bandera. Și pentru a fi ruptă din rădăcini această infecție din societatea ucraineană, Ucraina desfășoară această operațiune specială. Nimeni, niciodată nu va permite să ucidă rușii, fără să fie pedepsit. La ziua de azi, Vladimir Putin respectă această regulă, această lege. Așa că haideți să ne ocupăm de problemele orașului nostru în loc să creăm potențiale probleme pentru Republica Moldova”, a declarat Klimenko.

În timpul discursului lui Klimenko, mai mulți consilieri municipali au părăsit sala. După ce a observat că aproape că a rămas fără public, acesta a întrebat:

„Da unde au fugit socialiștii pro-ruși împreună cu lozincile „banderiste”? Iată fața adevărată”, a comentat consilierul Partidului „ȘOR”.

Pe 2 martie, potrivit unui comunicat de presă al Partidului „ȘOR”, Valerii Klimenko a efectuat o vizită la centrul de la Moldexpo, unde sunt adăpostiți refugiații din Ucraina.

***

Amintim că, pe 24 martie, președintele Rusiei Vladimir Putin a anunțat inițierea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, cu scopul demilitarizării și „denazificării” acestei țări. Potrivit datelor ONU, deja peste 3 mln de oameni au părăsit Ucraina, pentru a fugi de război. Moscova refuză să califice acțiunile militare drept „război” și susține că nu atacă cartierele civile.

Zeci de țări au condamnat invazia Rusiei asupra Ucrainei și s-au aliniat sancțiunilor.

Disclaimer. Redacția NM condamnă orice formă de discriminare, revanșism, xenofobie, limbaj al urii și exploatare a fobiilor și stereotipurilor în scopuri politice. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: