Consilieri citați de CNA, după suspendarea președintelui raionului Dubăsari. Ce spun reprezentanții instituției?
Full Article 3 minutes read

Consilieri citați de CNA, după suspendarea președintelui raionului Dubăsari. Ce spun reprezentanții instituției?

Mai mulți consilieri raionali din Dubăsari au fost citați la Centrul Național Anticorupție, după ce au votat pentru suspendarea din funcție a președintelui raionului, Grigore Filipov. Anunțul a fost făcut de către deputata Platformei DA Stela Macari, care acuză CNA de intimidări. De cealaltă parte, reprezentanții instituției confirmă cele întâmplate, însă susțin că este o practică normală.

Citațiile au fost semnate de Vitalie Alexandru, șeful direcției teritoriale centru, chiar pe 31 decembrie 2020, fără a fi indicat motivul convocării. Stela Macari califică aceste acțiuni ale CNA drept acte de intimidare.

„Din păcate, această încercare s-a soldat cu intimidarea aleșilor locali, fiind târâți imediat prin instanțele de drept. Mă miră cum de regimul controlat nu au făcut-o public, așa, ca să le fie de învățătură și altora. Și de ce CNA? Și cum de atât de operativ? Ce fel de încălcări sau acte de corupție au comis acești consilieri, în procesul de votare a deciziei de suspendare a lui Filipov? Or consilierii nu mai au dreptul sa voteze după propriile convingeri? Și de ce, după mai multe încălcări ai acestui președinte de raion, instituţiile statului nu au luat atitudine față de el, ci au reacționat atât de promt față de consilierii ce vor dreptate?”, se întreabă deputata pe pagina sa de Facebook.

Dacă cineva a crezut că regimul va pleca odată cu Dodon sau Chicu, atunci s-a înșelat amarnic. Atâta timp cât…

Publicată de Stela Macari pe Joi, 14 ianuarie 2021

 

Contactați de NM, reprezentanții CNA au menționat că citarea consilierilor este o procedură obișnuită în situații de acest fel: „CNA examinează plângerea dlui Filipov, dar și demersul unor deputați, prin care se solicită verificarea legalității deciziei consilierilor raionali cu privire la suspendarea din funcție a președintelui raionului. Citarea consilierilor este o procedură legala, obișnuită în cazurile în care se examinează orice gen de plângere sau interpelare”.

De asemenea, ofiețerii anticorupție dau asigurări că nu este vorba despre presiuni.

„Ofițerii CNA își fac meseria în conformitate cu legea și nu au ca scop să intimideze pe cineva sau să exercite presiuni. Mai mult, consilierii au dreptul să dea explicații cu privire la decizia lor sau să refuze. Este dreptul lor, de care pot uza, potrivit legislației în vigoare”, se arată în răspunsul reprezentanților instituției.

***

Președintele raionului Dubăsari, socialistul Grigore Filipov, suspendat din funcție în urma ședinței de miercuri, 16 decembrie, a Consiliului Raional Dubăsari pe o perioadă de 60 de zile. Acesta a calificat deciza drept ilegală.

Acțiunile socialistului Grigore Filipov sunt în vizorul Platformei DA de mai mult timp. Pe 7 iulie, deputata Platformei DA Stela Macaria anunțat că a depus un denunț la Procuratura Generală pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Filipov, în legătură cu instalarea ilegală a mai multor posturi de control de către administrația de la Tiraspol. Peste câteva zile, parlamentara a mai depus un denunț, în care îl acuză pe Filipov că a oferit câte 300 de lei pentru voturi în favoarea lui Igor Dodon și PSRM.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: