Consiliul Audiovizualului a emis o dispoziție cu titlu executoriu pentru toți furnizorii de servicii media audiovizuale. Despre ce este vorba
Full Article 2 minutes read

Consiliul Audiovizualului a emis o dispoziție cu titlu executoriu pentru toți furnizorii de servicii media audiovizuale. Despre ce este vorba

Președintele Consiliului Audiovizualului a emis o dispoziție cu titlu executoriu pentru toți subiecții codului serviciilor media audiovizuale, care se aplică pe întreaga durată a stării de urgență. Astfel, „în toate programele audiovizuale de ştiri şi de dezbateri cu privire la reflectarea situației la zi și a consecințelor generate de efectele pandemice ale COVID-19, atât în plan național, cât și extern, subiecții enunțați se vor ghida exclusiv de principiile informării corecte”.

De asemenea, Consiliului Audiovizualului a solicitat furnizorilor de servicii media audiovizuale respectarea următoarelor reguli:

– redactarea şi prezentarea ştirilor/informațiilor va fi operată în condiții de circumspecție sporită, rigoare şi acurateţe maximă, luându-se în calcul impactul pe care îl poate produce respectiva știre sau informație
– între subiectul abordat şi imaginile ce însoţesc comentariul va exista o conexiune reală și adecvată
– titlurile şi textele afişate pe ecran vor reflecta cât mai exact esenţa faptelor şi datelor prezentate
– în condițiile stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, se va prezenta obligatoriu poziția oficială a autorităţilor publice competente (Organizația Mondială a Sănătății, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale), acestea fiind cele mai avizate și mai competente în materia respectivă.
– pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern, unicele surse sigure, veridice, imparţiale și echilibrate fiind autorităţile publice competente din țară și de peste hotare (Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății).

Totodată, Consiliul Audiovizualului a solicitat „difuzarea cu prioritate maximă în cadrul serviciilor media audiovizuale a informaţiilor exhaustive cu privire la starea de urgenţă, în sensul reflectării neîntârziate a datelor şi comunicatelor oficiale ale autorităţilor publice. Informaţiile respective vor fi prezentate obligatoriu inclusiv prin intermediul limbajului mimico-gestual sau prin titrare sincron pentru a asigura accesul la informaţie al tuturor cetățenilor”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: