40 de istorii ale cititorilor NM
„Consolează faptul că Dodon o va termina rău"
Cum coronavirusul transformă Moldova și viața noastră
De mai bine de o lună, Moldova trăiește în regim de carantină din cauza coronavirusului. Cu cât mai departe, cu atât devine mai clar faptul că nu vom putea evita consecințele economice și sociale tangibile ale pandemiei. NM a decis să-și întrebe cititorii, cum s-a schimbat viața lor din cauza coronavirusului și cum văd ei Moldova după carantină? Printre cititori sunt businessmani începători, psihologi, colaboratori de la aeroport și mulți alții. Ei ne-au povestit, cum coronavirusul i-a impus să-și revadă planurile și de ce țara noastră ar putea să nu tragă învățăminte din pandemie.

Pentru o lectură mai comodă, istoriile au fost un pic redactate. Redacția le adresează mulțumiri tuturor celor care ne-au împărtășit istoriile și gândurile.

Cum carantina și pandemia au schimbat deja viața noastră?

1
Eu lucrez la aeroport. Bineînțeles, pandemia ne-a afectat foarte mult. Noi ne plângeam adesea că am obosit din cauza turelor lungi, a fluxului mare de pasageri și a lucrului în general. Dar fiind în a treia zi de carantină, deja îmi era dor de lucru, de oameni, de regimul intens. Am avut un concediu planificat pentru sfârșitul lunii martie, prietenul meu trebuia să vină la mine. Și aveam planuri mari... Însă virusul a decis totul pentru noi. Ambii ne-am anulat concediul, compania aeriană a anulat cursa, nimeni nu a zburat nicăieri. Încerc să găsesc ceva pozitiv în toate. Desigur, am timp acum ca să mă ocup de casă și de mine, să citesc mai mult și, în sfârșit, să fac curățenie generală în casă. Să vedem, pe cât îmi vor ajunge optimismul și banii.

(Iulia)

2
Cât de mult le-a schimbat pe toate epidemia. Se pierd biletele în Turcia și Grecia. Lucrurile au rămas la Moscova, nu am ce purta. Reparația s-a stopat. Nunta mamei a fost amânată pe o perioadă nedeterminată. Ei, și încă multe alte lucruri mărunte. Nici măcar nu putem steriliza pisica.

Apropo, am cumpărat bilete nerambursabile. Iar nunta trebuia să fie peste hotare. Acolo au fost anulate toate evenimentele și nu se știe când vor fi permise.

(Nadejda Tvorjinski)

3
În ultimele luni, noi am investit toți banii noștri în afacerea de familie (cantină bistro). În plus, am mai împrumutat și am luat un credit. La 1 martie, m-am concediat de la serviciu pentru această afacere. Timp de două săptămâni, am lucrat cu soțul câte 24 de ore, fără odihnă, pentru ca pe 13 martie să deschidem, în sfârșit, localul nostru frumos și confortabil. Dar am lucrat, cu regret, o singură zi. Arenda merge, de lucru nu-i. S-a început deja insomnia.

(Irina Baciu)

4
Stăm acasă, ne ieșim din minți, iar banii nu se adaugă, pentru că suntem antreprenori individuali. Eu lucrez într-un salon de masaj, cu patentă. Arendăm o încăpere pentru doi specialiști. Acum noi pur și simplu stăm acasă. Și mai plătim pentru patentă. Unica pierdere de fapt este patenta (950 de lei lunar) și arenda (2000 de lei + facturile pentru serviciile comunale, care constituie în jurul a 1500 de lei). Și, firește, noi pierdem venitul zilnic. Acesta variază între 300 și 600 de lei pe zi. Avem multe cunoștințe care activează cam în același sistem, toți sunt dezorientați. Ce-i de făcut mai departe – nimeni nu știe, iar când se va termina aceasta, la fel, nu-i clar. Statul nu se gândește nicicum la acești contribuabili.

(Un cititor anonim)

5
Stațiile auto s-au închis și ne-au cam lăsat de capul nostru. Cică, dacă vrei, poți porni la drum. Dar ce folos? Oameni nu-s, nimeni nu călătorește. Soția lucrează la grădiniță, a fost și ea trimisă în concediu. Ce-i de făcut mai departe – nu-i clar. Nu e panică, dar o anumită incertitudine este.

(Nicolai Vîhrist)

6
M-au rugat insistent să scriu cerere de eliberare. Din cauza pierderilor financiare, dar și pentru că oficiul a fost închis pe o perioadă nedeterminată. Activez în domeniul consultanței.

(Un cititor anonim)

7
Situația provocată de coronavirus m-a afectat încă până în momentul când acesta a venit în Moldova. La început, s-a anulat plecarea mea în Georgia. Apoi s-a anulat stagiul din luna aprilie, la Praga. Se părea că în curând, viața se va schimba. Și ea într-adevăr s-a schimbat. Acum eu nu ies practic nicăieri și mă bucur foarte mult că am posibilitatea să lucrez acasă.

(Vitalii Șmacov, reporter netitular NM)

8
Carantina nu prea mi-a afectat viața. Eu sunt mamă, în concediu de maternitate. Acum, în loc să plecăm cu feciorașul la terenurile pentru copii, mergem în grădină. Și nu ies afară fără vreo necesitate decât doar după produse.

(Maia Gherța)

9
Mama mea nu lucrează. Magazinul la care lucra a fost închis. Eu sunt acasă cu doi copii. Fiica are nouă ani, iar fiul – un an. Primesc îndemnizație pentru copil – 1164 de lei. Cum să trăiesc? Până la carantină, mă ajuta mama.

(Svetlana Duminică)

10
Sunt în pericol ultimul sunet și serata de absolvire a fiului meu, evenimente pe care eu (și alți 60 de părinți) le-am așteptat 12 ani. Probabil, așa și vor rămâne în visele noastre...

(Angela Cocoreva)

11
Pandemia n-a schimbat prea tare ceva: în sat e cu mult mai simplu să suportăm pandemia. Se simt doar restricțiile de deplasare. La intrare sunt block-posturi și acestea nu permit ieșirea. Dar putem să ne deplasăm prin sat.

(Tatiana Cojocari)

12
Din cauza carantinei, m-am pomenit despărțită de două cele mai apropiate persoane, pentru că ele trăiesc în altă parte a Moldovei. Și nu știu când le voi vedea data viitoare.

(Tatiana Sultanova, reporter NM)

13
Va fi foarte greu financiar. N-ar fi rău ca guvernul să se gândească la micșorarea prețurilor pentru serviciile comunale, mai ales pentru căldură. Și a impozitelor pentru imobil, de exemplu.

(Victoria Sili)

14
Lucrez la distanță. Și acum volumul de lucru e mult mai mare.

(Constantin Glușcov)

15
Soțul a pierdut dintr-odată două servicii. Noi închiriem un apartament și avem datorii mari. Copilul nostru este mic și bolnav și cei 500 de lei care ne sunt alocați pentru el se termină deja, pentru că noi cumpărăm lapte praf de 95 de lei. Nu știu ce va fi mai departe, dar situația este foarte complicată. Trebuie să plec la raion pentru determinarea gradului de dizabilitate, dar totul e închis.

(Valentina Oleinic)

16
Din cauza carantinei, sunt nevoită să stau acasă. Câștig din lecții individuale. Iar acum nu fac nimic. Un mare avantaj e faptul că petrecem mai mult timp cu familia.

(Tatiana Gorceac)

17
Pandemia mi-a oferit ocazia de a privi multe lucruri din diferite puncte de vedere. Mi-a oferit oportunitatea de a regândi multe lucruri. Nu există situații imposibile.

În izolare sunt nu numai dezavantaje, dar și avantaje! Izolarea nu înseamnă arest la domiciliu, ci o oportunitate minunată de a actualiza și de a consolida relațiile de rudenie datorită internetului, telefonului mobil și celui de la domiciliu.

Este o ocazie excelentă de a stabili relațiile cu copiii noștri. În sfârșit, părinții se pot bucura de atenția și comunicarea noastră. Putem să comunicăm mai mult cu prietenii și cei dragi. Izolarea elimină înstrăinarea și apropie inimi. Izolarea înseamnă timp pentru a medita și pentru a reevalua viziunile asupra multor lucruri.

(Natalia Paschevici)
Cum va fi Moldova după pandemie?

18
În ce privește o eventuală solidaritate a societății. Acesta este cel mai bun efect pe care îl prognozează [istoricul israelean] Yuval Noah Harari. Dar judecând după ura care se întrezărește în comentariile la orice publicație despre virus, e prea puțin probabil că așa ceva se va întâmpla. Mai degrabă, va fi o divizare în două tabere: cei care au fost bolnavi și cei care nu.

(nikusha_live)

19
În ce privește restaurantele – nu sunt sigură. Dar că vor fi pline cafenelele – e sigur! Și toate terasele vor fi ticsite cu oameni care se odihnesc.

(Natalia Balasinenco)

20
Nu vreau să sperii pe cineva, dar lumea nu va mai fi niciodată ca până acum. Până anul acesta, lumea nu a știut niciodată așa ceva. Chiar și cele mai mari epidemii de ciumă și de gripă spaniolă nu vor povesti, ce va fi. Ele nu au avut internet. Cel mai groaznic din ceea ce se întâmplă nu este virusul propriu-zis, ci viteza feerică de răspândire a panicii prin intermediul internetului și a interacțiunii lumii.

Păi iată, prognoza mea succintă este următoarea. Noi vom obține un val de dereglări post-traumatice, sinucideri și revelații. Crize au fost, sunt și vor fi. Fiecare persoană trece cel puțin prin câteva crize în viața sa și acestea sunt puncte de creștere. Ele sunt necesare pentru a reevalua situația, pentru a ne lua rămas bun de la trecut și pentru a începe mișcarea în viitor. Mai devreme sau mai târziu, oamenii se adaptează la ceea ce se întâmplă. Așa este creat creierul, mulțumim evoluției.

Se va schimba sistemul de consum în toată lumea. Pe primele locuri vor fi comunicarea și sentimentul de comunitate a oamenilor. În Moldova, se va consolida și mai tare cumătrismul (în condiții de stres, oamenii se unesc, ceea ce este necesar pentru a supraviețui).

Componenta reputației va urca pe pozițiile superioare. Nu se vor rezolva toate cu bani. Oamenii vor începe să cheltuiască mai puțin pentru cumpărături inutile din cauza situației financiare, în schimb, vor fi în trend bucuriile mici și simple.

Bănuiesc că segmentul cafenelelor familiale ieftine va crește, și nu din cauza unei cereri amânate, ci a „atmosferei". Iar localurile pretențioase se vor închide definitiv. Vor înflori foarte mult parcurile și locurile de agrement. Vara și viața în izolare va crea un deficit de sentiment al libertății.

Din partea negativă – creșterea nebună a tensiunii și agresivității, furturilor și, posibil, banditismului. Oamenii vor trebui să-și canalizeze undeva tensiunea acumulată. Iar în toamnă ne vom alege cu o lume nouă.

(Victor Danci)

21
Toți migranții vor pleca înapoi. Cum am trăit, așa și vom trăi.

(Elena Boicenco)

22
Va fi și mai rău decât a fost! Și nu vom avea ce mânca. În schimb, „memorialul" va fi nou și aproape toți vor avea poliță medicală.

(Andrei Roman)

23
Mare scofală! Propun o prognoză de 100%:
1. Țara se va pomeni cu o vistierie goală. Criza economică va fi crâncenă.
2. Opoziția se va clănțăni și va pierde alegerile.
3. Cei care au jefuit țara, vor coninua să fure și mai departe.
4. Despre miliard vor uita sau deja au uitat.
5. Judecătoriile și procuraturile – cum nu au fost, așa și nu vor fi. Se vor ocupa de dosare la comandă.
6. Prin eforturile pseudopoliticienilor oportuniști, societatea se va dezbina și mai mult.

Cam așa. Unicul lucru care mă consolează e că Dodon o va termina rău.

(Ion Vîrtosu)

24
Cred că cea mai mare parte a gastarbeiterilor din Moldova nu se va întoarce în Europa, pentru că cei de acolo se apucă acum de orice muncă. Când este vorba despre moldovenii în Rusia, aceștia sunt specialiști calificați: conducători auto, constructori, sudori, ingineri. Ei nu se prea grăbesc acasă, pentru că în cea mai mare parte, s-au stabilit acolo destul de bine. Și nimeni și nimic nu-i alungă de acolo.

Iar gastarbeiterii din Italia, Spania, sunt, în special, din domeniul serviciilor, îngrijirea bătrânilor, bolnavilor. Adică muncă necalificată. De regulă, oameni fără experiență și fără studii. Și acești oameni nu-și vor găsi de lucru în Moldova. Îi va atrage repejor vreo forță politică, îi va conduce și vor organiza mitinguri, proteste. În general, eu văd continuarea tulburărilor.

(Ivanka Sorenssen)

25
Atât în Moldova, cât și oriunde, businessul mic va fi afectat din cauza numeroșilor șomeri. Ei nu-și vor putea permite o cafea glamuroasă în centrul orașului. Migranții „străini societății" vor completa rândurile iubitorilor de hrișcă și „tușonkă" (conserve de carne). Dar peste vreo doi-trei ani, toate vor fi pe vechi. Germania nu mai are nevoie acum de miile de lucrători în agricultură.

(Artur Cenușa)

26
Toți cei care au venit își vor aminti dintr-odată că, de firea lor nu sunt moldoveni, ci italieni, români, nemți, ruși ș.a. Și vor zbura înapoi cu povești precum că în Moldova totul e rău, dar uite că acolo totul e bine.

(Gleb Zaițev)

27
Se vor ruina sferele de deservire și agrement. Căderea salariilor, pentru că vor fi mulți șomeri. Majorarea prețurilor. Lipsa finanțării externe și a remitențelor de la migranți. Totul va fi de-a oaia.

(Slavic Veaceslav)

28
Ca de obicei: ne vom aminti cât de bine am trăit PÂNĂ LA.

(Viorica Baciu)

29
Economia se va prăbuși din cauza că cei de sus vor continua la nesfârșit să fure. Vom reveni la „faimoșii" ani 90. Pentru că medicina și vistieria sunt jefuite. Nu sunt bani nu numai pentru echipamente, dar nici măcar pentru măști destinate medicilor. Iar fără toate acestea, cum și cu ce să fie tratați oamenii, cum să fie protejați medicii?

(Tania Natali)

30
Mulți vor începe de la zero. Cel puternic va supraviețui, cel slab se va îneca. Această zdruncinătură a fost necesară pentru a scoate la iveală toată nimicnicia celor de la conducerea țării. Și dacă nici aceasta nu-i va trezi pe cei care dorm, înseamnă că noi suntem o națiune pierdută.

(Svetlana Reznic)

31
Cei bogați vor deveni mai bogați, cei săraci vor deveni mai săraci. Cu părere de rău, așa este. Oamenii nu sunt uniți. Sărăcia însă ar putea aici să unească majoritatea, dar va ajunge oare curaj?

(Denis Zen)

32
Dacă toți oamenii vor fi la același nivel, fără „cine e mai sus ori mai jos", „mai bogat sau mai sărac", vor deveni prietenoși și se vor ajuta unii pe alții, vor uita de ură, atunci va fi un tot întreg. Și doar atunci guvernului îi va fi dificil să manipuleze oamenii.

(Veaceslav Veaceslav)

33
E posibil că mulți oameni nu vor pleca. Dar oricum, mulți vor pleca la munci sezoniere, ca să câștige măcar ceva și să-și hrănească familiile. Oamenii care s-au născut în Moldova, indiferent de naționalitatea lor, sunt un popor muncitor. De aceea vor fi acceptați la muncă atât în Rusia, cât și în UE.

(Maria Eremia)

34
Nimic bun nu va fi în Moldova atâta timp cât avem o asemenea guvernare. În curând vor fi alegeri și o grămadă de promisiuni. Iar oamenii, cum au trăit, așa și vor trăi în sărăcia de până acum. Doar să nu fie și mai rău.

(Vacarciuc Liudmila)

35
Totul va fi ca și până acum. Cumătrism moldovenesc. Profesionalism inferior în toate domeniile. Începând de la președinte și terminând cu măturătorul care nu prea face curățenie. Obrăznicia va rămâne, de la șoferii care parchează pe trotuare și în curți, sub ferestre, și până la publicul care fumează și bea în parcuri și în curțile blocurilor. Minciuna va rămâne – de la politicieni până la polițiști. Și chiar copiii cei mici vor învăța măiestria trântorismului și a minciunii. Ura! Cum am fost – așa și vom rămâne.

(Vladimir Ulianov)

36
Ce să ne aștepte? Cei care au venit vor pleca din nou, peste câteva luni. Și vom trăi ca și odinioară... „bine".

(Irina Lebedi)

37
Vor spune că au cheltuit toți banii pentru oameni și tratament. Banii pe care acum ei și-i bagă în propriile buzunare.

(Ilisa G-i A-i)

38
Acolo unde nu este cultură în popor, nu va fi nimic bun. Vor prevala tâlhăria, omorurile, naționalismul. Firea răutăcioasă se va manifesta pe deplin pe fundalul sărăciei și al șomajului.

(Maia Levcutina)

39
Pentru guvern, totul va fi bine. Iar pentru noi – așa, cumva.

(Aurica Ciornaia)

40
Iarăși vor ieși toți cu frigăruile! Și „hai davai!" un pahar de vin! Iată așa va fi Moldova.

(Natalia Țurcanu)

Istorii adunate: Olga Gnatcova
Prezentare: Olga Gnatcova, Cristina Demian
Imagini: Olga Gnatcova
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: