„Contăm în continuare pe calmul și înțelegerea Dvs”. Gavrilița avertizează despre riscul deconectării energiei electrice
Full Article 3 minutes read

„Contăm în continuare pe calmul și înțelegerea Dvs”. Gavrilița avertizează despre riscul deconectării energiei electrice

Premierul Republicii Moldova Natalia Gavrilița a condamnat încă o dată războiul din Ucraina și a menționat că evenimentele din țara vecină ne afectează și pe noi. Aceasta a făcut apel la calm, însă a avertizat că riscul deconectărilor de energie electrică rămâne ridicat.

Gavrilița a menționat că astăzi a fost declanșat cel mai mare atac de rachete asupra infrastructurii civile și energetice din Ucraina punând în pericol viața a mii de oameni. Aceasta a condamnat războiul și a remarcat că și Moldova este afectată.

„Poate abia azi, când mulți dintre noi au rămas fără lumină în case chiar și cei mai aprigi promotori ai ideii că războiul din țara vecină nu ne afectează și pe noi, au văzut consecințele evidente ale acestuia. Angajații Moldelectrica au acționat rapid pentru a menține alimentarea continuă cu energie electrică. Astfel, livrările de energie electrică au fost restabilite în majoritatea localităților”, a menționat Gavrilița.

Șefa Guvernului a făcut apel la calm și a avertizat că furnizarea curentului electric se poate întrerupe și pe viitor.

„Dragi cetățeni, contăm în continuare pe calmul și înțelegerea Dvs. Ținând cont de faptul că avem un război în imediata apropiere, riscurile de deconectări rămân a fi în continuare foarte înalte”, a conchis premierul.

***

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a anunțat că 85 de rachete au fost lansate astăzi asupra Ucrainei. Mai multe obiective de infrastructură energetică au fost avariate, iar în toată țara sunt întreruperi masive de energie electrică. În total, circa 7 mln de locuințe din Ucraina au rămas în întuneric. Mai mult, două dintre rachetele rusești ar fi căzut în Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, provocând două decese. Rusia a negat informația potrivit căreia ar fi lansat rachetele.

Din cauza bombardamentelor, a avut de suferit și Republica Moldova: o linie automată care asigură transportul de curent electric pentru țara noastră s-a deconectat, iar zeci de localități au rămas fără lumină. După aproximativ o oră și jumătate, situația a fost remediată.

Condamnăm cu fermitate acest nou atac – cel mai mare de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei”, a comentat președinta țării Maia Sandu.

Ministerul de Interne al Republicii Moldova a pus în aplicare Planul de Contingență Națională al MAI. Acest document prevede măsuri și acțiuni speciale de asigurarea ordinii publice și siguranței cetățenilor, precum și asigurarea funcționării activităților la sediile instituționale, în cazul deconectărilor de la sistemul energetic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: