Copia unui colier din aur, oferit Maiei Sandu de către președintele Ucrainei, va fi expusă la muzeu
Full Article 2 minutes read

Copia unui colier din aur, oferit Maiei Sandu de către președintele Ucrainei, va fi expusă la muzeu

Copia pectoralului de la Tovsta Mohila, obiect de valoare istorică din tezaurul ucrainean a fost oferită Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Lucrarea de artă fusese oferită în dar președintei Maia Sandu de către omologul său ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, în timpul vizitei sale la Kyiv din luna ianuarie a acestui an.

Consiliera prezidențială pentru cultură, Angela Brașoveanu Erizanu, a transmis astăzi Muzeului Național de Istorie a Moldovei copia pectoralului de la Tovsta Mohila.

Pectoralul – un colier de aur cu masa de 1,14 kg și diametrul de peste 30 cm – este compus din trei niveluri ce conțin scene din viața cotidiană a vremii, elemente florale și animale de pradă și creaturi fantastice. În prezent, bijuteria este păstrată în Muzeul de Bijuterii Istorice din Kyiv.

„Cadourile protocolare cu valoare culturală sau științifică trebuie valorificate în interes public, fiind puse la dispoziția cercetătorilor și publicului larg”, a menționat Angela Brașoveanu Erizanu.

Dr. conf. Eugen Sava, directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, a mulțumit echipei prezidențiale pentru gest și a dat asigurări că bijuteria transmisă va avea un loc de cinste în colecția instituției muzeistice. Copia pectoralului din tezaurul sciților de la Tovsta Mohila va face obiectul cercetării specialiștilor de la muzeu, dar va putea fi apreciată și de publicul larg, în cadrul expoziției de obiecte decorative și bijuterii din metale prețioase.

Vizitatorii Muzeului de Istorie vor putea admira copia pectoralului de la Tovsta Mohila în expoziția permanentă a muzeului după sărbătorile de Paști.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: