Copiii străzii, în atenția Parlamentului. Avocatul Copilului s-a întâlnit cu deputații
Full Article 2 minutes read

Copiii străzii, în atenția Parlamentului. Avocatul Copilului s-a întâlnit cu deputații

Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice a efectuat audieri publice privind respectarea drepturilor copiilor în situații de stradă. Evenimentul s-a desfășurat în colaborare cu Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, Maia Bănărescu. Urmare audierilor, Comisia va aproba o decizie care va include recomandări ce vor fi remise în adresa Guvernului și a autorităților responsabile.

Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, în cadrul audierilor, a vorbit despre problemele constatate în asigurarea drepturilor copiilor în situații de stradă, necesitatea perfecționării mecanismului de implementare a Legii privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant. Totodată, Bănărescu s-a referit la potențialele soluții pentru a garanta interesul superior al copilului.

La ședință au mai participat Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău, reprezentanți ai autorităților publice, ai organizațiilor internaționale și ai societății civile.

Printre cele mai importante subiecte invocate de participanți au fost aplicarea în diverse regiuni ale țării a practicii municipiului Chișinău de funcționare a Serviciului de asistență stradală, precum și necesitatea creării și punerii în aplicare a unui mecanism viabil de servicii de reabilitare a copiilor dependenți de droguri și alcool.

Un alt subiect abordat a fost elaborarea și implementarea Programului național pentru protecția copiilor, precum și aplicarea unor noi politici de intervenție pentru recuperarea copiilor din stradă și reintegrarea acestora în familie.

Membrii comisiei au adresat mai multe întrebări reprezentaților autorităților statului, precum și celorlalți participanți, reieșind din problemele nuanțate în cadrul audierilor publice.

Urmare audierilor, Comisia drepturile omului și relații interetnice va aproba o decizie care va include un șir de recomandări, ce vor fi remise în adresa Guvernului și a autorităților responsabile, cu solicitarea de a întreprinde acțiunile ce se impun pentru înlăturarea carențelor depistate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: