Copiii ucraineni deportați cu forța în Rusia ar fi în pericol de adopție ilegală. Apelul Ministerului de Externe al Ucrainei
Full Article 2 minutes read

Copiii ucraineni deportați cu forța în Rusia ar fi în pericol de adopție ilegală. Apelul Ministerului de Externe al Ucrainei

Copiii ucraineni care ar fi fost deportați cu forța în Rusia ar fi în pericol de adopție ilegală, spune Ministerul ucrainean de Externe, care face un apel către Organizația Națiunilor Unite să faciliteze întoarcerea acestora în Ucraina, scrie The Guardian.

Într-o declarație către Organizația Națiunilor Unite, Ministerul de Externe din Ucraina acuză că forțele ruse trimit ilegal și forțat în Rusia copii ucraineni, unii dintre ei rămânând orfani după ce părinții lor au fost uciși în invazia rusă.

„Încălcând Dreptul internațional umanitar și standardele de bază ale umanității, Rusia este angajată în răpirea de copii organizată de stat și în distrugerea viitorului națiunii ucrainene. Astfel de acțiuni ale ocupanților ruși pot fi calificate drept răpiri și necesită o reacție decisivă din partea comunității internaționale, în primul rând din partea organizațiilor internaționale relevante”, arată Ministerul ucrainean de Externe, citat de Hotnews.

De la începutul războiului, autoritățile ucrainene au acuzat în repetate rânduri forțele ruse că au deportat cu forța mii de copii din regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

Trupele rusești au „deportat cu forța” în Rusia peste 600.000 de ucraineni, între care aproximativ 121.000 de copii, declara în 8 aprilie Liudmila Denisova, responsabilă cu drepturile omului în Parlamentul Ucrainei.

Ea spunea că locuitorii orașului Izium din regiunea Harkov, sunt mutați cu forța în Rusia și că nu este prima dată când trupele ruse folosesc astfel de tactici. „După ce aduce orașul într-o situație critică, inamicul oferă un coridor condiționat către Rusia, aparent pentru a salva oamenii, lăsându-i fără alternativă”, afirma Denisova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat aceste acuzații, calificându-le drept „minciuni”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: