Copilul ucis de o creangă în Parcul Alunelul: Procuratura a publicat detalii despre cauza penală
Full Article 3 minutes read

Copilul ucis de o creangă în Parcul Alunelul: Procuratura a publicat detalii despre cauza penală

Cauza penală pornită pe faptul neglijenței în serviciu, urmare a prăbușirii unei crengi de copac peste un copil în Parcul „Alunelul”, a fost remisă în instanța de judecată. Anunțul a fost făcut, pe 16 februarie, de reprezentanții Procuraturii Generale. 

Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Principal, a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală, în privința unui angajat din cadrul Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a Spațiilor Verzi”, învinuit de neglijența în serviciu.

Procurorii au înaintat acuzarea pe faptul că, învinuitul fiind în funcția de maistru și-a îndeplinit necorespunzător obligațiile de serviciu.

„În special, acesta nu a organizat și nu a asigurat o verificare și curățare eficientă a arborilor amplasați pe teritoriul Grădinii publice „Alunelul”, amplasată în strada Calea Ieșilor din municipiul Chișinău, din punct de vedere a pericolului de prăbușire sau rupere și a necesității defrișării sau curățirii acestora, pentru a nu pune în pericol viața și sănătatea populației”, comunică procurorii.

Ca rezultat s-a produs ruperea unei secțiuni a arborelui specia „populus nigra” care a căzut, în consecință, strivind un copil și provocând decesul acestuia.

Procurorii spun că, potrivit raportului de expertiză, motivul care a dus la ruperea și căderea secțiunii de arbore a fost lipsa de rezistență a masei lemnoase, datorită stării avansate de putrefacție a arborelui.

Învinuitul riscă o pedeapsă maximă de până la 6 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

***

Amintim, cazul a avut loc pe 14 mai 2022. O fetiţă de un an și două luni a fost lovită de o secțiune de arbore, ruptă de pe trunchiul acestuia, în timp ce copilul se afla împreună cu rudele în parcul „Alunelul”, situat pe str. Calea Ieșilor din mun. Chișinău. Minora a fost transportată în Secția reanimare a Spitalului Clinic Municipal Pentru Copii din capitală, însă medicii nu au reușit să o salveze.

Agenția de Mediu a subliniat că arborele vizat în cazul decesului prematur al copilului nu se regăsește în lista celor propuși spre coordonare și autorizare a efectuării tratamentelor silvotehnice de către Î. M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” în solicitarea sa.

Amintim că tot pe acest caz fosta conducere a întreprinderii municipale „Spații Verzi” a fost suspendată din funcție. Decizia a fost luată de primarul capitalei Ion Ceban.

„Șeful de la Spații Verzi va fi eliberat din funcție. Și așa cum au recomandat membrii comisiei, noul director va iniția o anchetă de serviciu în privința vicedirectorului de ramură”, a declarat Ceban. De asemenea, Ceban anunța că vor fi vizați în ancheta de serviciu inspectorul de sector, „maestrul superior” și alți angajați, care au tangență cu acest caz. „Sugestia mea este ca acești domni să nu aștepte următoarea anchetă și benevol să își dea demisia”, a mai spus Ceban.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: