(DOC) Gaz, Transnistria, pandemie. Mihail Popșoi și Siegfriend Mureșan au semnat o Declarație
Full Article 3 minutes read

(DOC) Gaz, Transnistria, pandemie. Mihail Popșoi și Siegfriend Mureșan au semnat o Declarație

Copreședinții Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, deputatul Mihail Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului și europarlamentarul Siegfried Mureșan, au semnat o Declarație comună. Evenimentul a avut loc în data de 3 decembrie, în cadrul celei de-a 10-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere. În Declarație se vorbește despre mandatul oferit de alegători noii guvernări, ultimele inițiative legislative ale Parlamentului, precum și despre conflictul transnistrean.

În Declarație se menționează că alegătorii au oferit un mandat puternic forțelor reformiste pentru a scoate Moldova dintr-o criză economică și politică prelungită.

„Sprijinul financiar al UE de mai departe, care va depinde de îndeplinirea criteriilor convenite anterior, va fi de o importanță primordială în acest sens. Susținem cu tărie agenda ambițioasă de reforme a autorităților moldovene, bazată pe valori comune ca respectarea principiilor democratice, a statului de drept, drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, se arată în textul Declarației.

Potrivit actului oficial, s-a luat cunoștință și a fost apreciată lista de inițiative legislative deja adoptate de Parlamentul Republicii Moldova în ultimele luni.

„Am salutat, de asemenea, recenta ratificare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice („Convenția de la Istanbul”). Am salutat, de asemenea, semnarea Memorandumului de Înțelegere cu privire la un cadru comun pentru sprijinirea democrației parlamentare dintre Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova”, se menționează în document.

În act se mai comunică despre ajutorul UE pentru Republica Moldova în perioada pandemică.

„Întrucât țările noastre sunt lovite greu de noul val al pandemiei de Covid-19, am apreciat mult solidaritatea continuă a UE cu Republica Moldova în aceste vremuri dificile, manifestată prin livrarea unui milion de doze de vaccinuri prin platforma COVAX cu sprijinul Echipei Europa sau elaborarea unui Plan extensiv de Recuperare Economică pentru Republica Moldova”, se mai arată în document.

De asemenea, se comunică despre criza de gaz: „Am apreciat reacția promptă a UE la recenta criză a aprovizionării cu gaze, provocată artificial de Gazprom și asistența sa în formă de expertiză tehnică și sprijin financiar de urgență. Deși rezolvat în mod provizoriu, acest episod subliniază în continuare necesitatea  diversificării furnizorilor noștri de gaze și a căilor de aprovizionare”.

Copreședinții și-au reiterat sprijinul pentru o rezolvare pașnică și cuprinzătoare a conflictului transnistrean, în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova cu un statut special pentru regiunea transnistreană.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: