Coronavirus: De luni vor curge pedepsele pentru cei care sfidează măsurile de prevenire a bolilor epidemice
Full Article 2 minutes read

Coronavirus: De luni vor curge pedepsele pentru cei care sfidează măsurile de prevenire a bolilor epidemice

Începând de luni, 16 martie, poliția va începe să sancționeze persoanele care încalcă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii coronavirusului de tip nou. Anunțul a fost făcut de către președintele Igor Dodon, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19.

„Începând cu ziua de mâine, poliția va începe să sancționeze persoanele care nu respectă ce a fost menționat de către Comisia situații excepționale. Încălcările vor fi sancționate și prin amenzi și prin pedeapsă penală, dacă va fi nevoie”, a anunțat președintele.

Amintim că, anterior, proiectul de lege privind înăsprirea sancțiunilor pentru cei care nu respectă măsurile de prevenire sau combatere a bolilor epidemice a fost votat în două lecturi de parlament.

Asfel, se va sancționa cu amendă de la 22 500 la 25 de mii de lei persoanele fizice și cu amendă de la 50 de mii la 75 de mii de lei persoanele juridice, în cazul în care acestea nu vor respecta măsurile de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice sau dacă au pus în pericol de contaminare populația.

Prezentarea intenționată falsă sau incompletă a datelor ori refuzul de a prezenta datele necesare completării fișei epidemiologice va fi sancționată cu amendă de la 22 500 la 25 000 lei.

Le fel, modificările la Codul Penal prevăd că nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea, se va pedepsi cu amendă în mărime de până la 50 de mii de lei sau cu închisoare de până la trei ani.

Amintim că, potrivit datelor perezentate de ministrul Sănătății în data de 15 martie, în Republica Moldova sunt deja 23 de cazuri de infectare cu COVID-19, inclusiv un copil a cărui mamă s-a întors, recent, din Italia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: