Moldova, încercuită de coronavirus. Care este situația în Ucraina, România și Rusia?
Full Article 10 minutes read

Moldova, încercuită de coronavirus. Care este situația în Ucraina, România și Rusia?

Ucraina este acoperită de un nou val de coronavirus, cu un nivel al mortalității fără precedent: regiuni întregi ale țării sunt închise în carantină. România este lider în Europa după nivelul mortalității provocate de Covid: numărul de decese înregistrat zilnic poate fi comparat cu populația unui sat. Rusia înregistrează în fiecare zi antirecorduri privind numărul de decese și de cazuri noi de contaminare cu Covid. NM prezintă, ce se întâmplă în țările vecine, dar și cum Moldova s-a pomenit încercuită de Covid.

În Ucraina, oamenii mor „în prima zi de internare”

Vecina noastră, Ucraina trece prin cel de-al treilea val de Covid-19. Și ratele de contaminare sunt acum mai mari decât în perioada celui de-al doilea val prin care Ucraina a trecut în luna aprilie curent. Spitalele din câteva regiuni sunt acum arhipline, iar reanimobilele formează uneori cozi la secțiile de terapie intensivă. Medicii și Ministerul Sănătății din Ucraina îndeamnă oamenii să se vaccineze.

Ritmurile de răspândire a coronavirusului în Ucraina sunt acum mai mari ca niciodată. Numai în ultimele 7 zile, în această țară s-au depistat peste 110 mii de cazuri, iar la 21 octombrie, s-a înregistrat un număr record de decese provocate de Covid de la începutul pandemiei – 614 persoane.

Potrivit Worldometers, la 21 octombrie, Ucraina se afla pe locul 7 la nivel mondial și pe locul 4 în Europa după numărul de cazuri noi de contaminare.

La 18 octombrie, regiunile Donețk, Dnepropetrovsk, Zaporojie și Odessa au fost incluse în „zona roșie”, unde situația privind răspândirea coronavirusului este mult mai complicată. Alte două regiuni – Rovnensk și Nikolaevsk – au intrat în „zona roșie” la 26 octombrie.

„Timp de șapte zile, Covid a fost cauza decesului a 2300 de ucraineni. Este cu 22% mai mult decât cu o săptămână mai devreme”, a menționat Igor Kuzin, medicul șef sanitar al Ucrainei. Tot el a avertizat că apogeul valului trei încă nu a fost atins și că ce e mai greu abia urmează.

Numărul de decese provocate de coronavirus în această țară este mult mai mare decât cel care se înregistra în perioada primului val. Răspândirea tulpinei „Delta” este considerată una dintre cauze.

Moldova, încercuită de coronavirus. Care este situația în Ucraina, România și Rusia?

foto: УНИАН

„Acum, cele mai multe cazuri sunt provocate anume de această tulpină nouă. Aceasta există deja în toate regiunile. Este mult mai contagioasă, se răspândește mult mai repede, oamenii suportă o formă mai gravă a bolii”, a precizat Serghei Dubrov, președintele Asociației Anesteziologilor din Ucraina.

Viktor Leașko, ministrul sănătății al Ucrainei, a vizitat incognito câteva secții de terapie intensivă pentru pacienții cu Covid, iar zilele acestea a făcut o declarație emoționantă și i-a îndemnat pe toți să discute mai întâi cu medicii și abia după aceasta „să critice”.

„Din cauza criticilor, ei lasă mâinile în jos. Când ieșim de aici [din spitale], trebuie să-i susținem. Avem un nivel înalt al mortalității. Oamenii mor în prima zi de internare. În cele mai dese cazuri, este vorba despre pacienții în stare gravă, este foarte greu să-i salvăm”, a declarat ministrul ucrainean.

Doar circa 17% din populația Ucrainei s-au vaccinat complet.

România trăiește „o dramă națională”

România este lider în UE după numărul de cazuri noi de contaminare cu coronavirus și după numărul de decese înregistrate zilnic. Potrivit datelor de săptămâna trecută, în România au decedat, în medie, câte 385 de persoane în fiecare zi, iar aproape 15 mii – s-au contaminat.

„Țara noastră trăiește un adevărat dezastru – sute și sute de victime în fiecare zi. 574 de inimi de români au încetat să mai bată astăzi (19 octombrie), fiindcă au pierdut lupta cu acest virus ucigaș. Oameni care, în urmă cu doar câteva săptămâni, se bucurau de viață, visau și își făceau planuri de viitor, lasă acum în urmă lacrimile și disperarea celor care le plâng moartea”, a menționat Klaus Iohannis, președintele României, într-un mesaj adresat către cetățeni. Acesta a numit situația din țară  privind coronavirusul „o dramă națională” și i-a îndemnat pe toți să se vaccineze.

România ocupă penultimul loc în UE, după Bulgaria, după nivelul de vaccinare. 34 la sută din populația adultă s-au vaccinat complet împotriva Covid-19, iar rata medie în UE este de 74%. Sistemul de sănătate funcționează la limita posibilităților: peste 1800 de pacienți cu coronavirus se află acum în secțiile de terapie intensivă.

Moldova, încercuită de coronavirus. Care este situația în Ucraina, România și Rusia?

foto: Profimedia Images

Săptămâna trecută, autoritățile Moldovei au decis să acorde sprijin României în această situație critică și au delegat 22 de medici și 10 felceri care au plecat în spitalele românești.

„Spitalele din România sunt arhipline cu pacienți cu coronavirus. În această situație dificilă, guvernul Moldovei vine cu un gest de susținere. Este necesar să ne unim forțele, pentru că mai mult ca oricând, personalul medical și sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea și responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavriliță când a delegat paramedicii în România.

Managerul Spitalului Universitar de Urgență București a declarat într-un interviu pentru digi24.ro că „dacă în țară mor câte 500 de persoane, acest lucru poate fi comparat cu pierderea unui sat, iar timp de o săptămână – 3500 de decese – România pierde o comună întreagă”. României îi revin 40% din decesele săptămânale cauzate de Covid în UE.

În Rusia, „moare un regiment” în fiecare zi

Un nou val de îmbolnăviri cu coronavirus s-a început în Rusia la sfârșitul lunii septembrie. În ultima lună, numărul de cazuri noi de contaminare a crescut cu 70%. În această țară, practic în fiecare zi se înregistrează un număr record de cazuri noi de contaminare timp de 24 de ore și un număr maxim de decese pe zi. În ultimele două săptămâni, peste o mie de persoane din Rusia mor în fiecare zi din cauza Covid. 

La 20 octombrie, în legătură cu creșterea numărului de persoane contaminate, zilele de la 30 octombrie până la 7 noiembrie au fost declarate în Rusia „zile nelucrătoare”. În regiunile unde se constată o situație epidemiologică mai complicată, „zilele nelucrătoare” s-au început deja pe 23 octombrie. Putin a precizat că, în caz de necesitate, restricțiile ar putea fi prelungite și după 7 noiembrie.

Potrivit datelor Worldometers, săptămâna trecută s-au înregistrat în Rusia 238 mii de cazuri noi de coronavirus, 7 mii de decese. După numărul de cazuri noi de Covid înregistrate zilnic, Rusia ocupă locul 3 în lume, iar după numărul de decese – locul 2.

Biologul molecular Konstantin Severinov a menționat într-un interviu pentru „Novaia gazeta”: „În Rusia, mortalitatea este gigantică – peste o mie de persoane pe zi. Ca să fie mai clar: la noi, în fiecare zi „moare un regiment”.

Moldova, încercuită de coronavirus. Care este situația în Ucraina, România și Rusia?

foto: Вячеслав Прокофьев / TACC

„Și situația de la Moscova decurge conform celui mai trist scenariu. În curând, vom atinge apogeul istoric al îmbolnăvirilor cu Covid”, a declarat săptămâna trecută Serghei Sobeanin, primarul Moscovei.

În Moscova și regiunea Moscova a fost instituit deja lockdown. În perioada restricțiilor, în capitală vor funcționa doar magazinele de produse alimentare și farmaciile. Cafenelele și restaurantele vor funcționa doar în format „la pachet”. De la 8 noiembrie, vor fi introduse codurile QR pentru participarea la evenimentele publice. În școli a fost anunțată vacanță pe perioada lockdown-ului, iar instituțiile universitare trec la procesul de studii în regim online. În regiunea Moscova, vor fi închise localurile de alimentație publică, saloanele de înfrumusețare, cluburile de fitness și cinematografele. La 24 octombrie, și orașul Sankt-Petersburg a anunțat despre instituirea lockdown-ului. La 25 octombrie, președintele Vladimir Putin a dat indicații ca toate persoanele nevaccinare cu vârsta de peste 60 de ani să fie trimise în autoizolare.

Nici vaccinarea încă nu prea este promovată în Rusia: doar 32 la sută din populație s-au vaccinat complet.

Săptămâna trecută, în Rusia au început să fie depistate noi mutații ale tulpinii „Delta”, AY.4.2. Acesta a fost descoperit pentru prima dată în luna iulie anul curent, în Marea Britanie. Aceeași tulpină a fost depistată la un copil de 11 ani care s-a întors recent din Moldova în Israel. În opinia cercetătorilor de la Sanger Institute (Cambridge) și de la Institutul de Genetică al University College of London, această tulpină ar putea fi cu 10-15% mai contagioasă decât cea indiană. 

Spitalele din Moldova sunt arhipline

La fel ca și țările vecine, Moldova este acoperită de un nou val. Acesta readuce țara noastră la cifrele care erau înregistrate în luna martie 2021. Toate secțiile Covid din spitale sunt completate în proporție de 90%, iar situația epidemiologică continuă să se agraveze încă de la sfârșitul verii, când vaccinarea anti-Covid a început să bată pasul pe loc. De atunci, numărul de cazuri noi depistate săptămânal a crescut de circa 5 ori: de la 2200 la sfârșitul lunii august până la 11600 săptămâna trecută. Câte 30-40 de pacienți au decedat în fiecare zi din cauza coronavirusului pe parcursul săptămânii trecute.

Nu se știe cât este de răspândită în Moldova tulpina „Delta”. Ministerul Sănătății încă nu a dat în exploatare un laborator care ar permite depistarea tulpinilor care circulă în țara noastră. Dar se știe că în România, 98% din cazurile de contaminare cu Covid sunt legate anume de tulpina indiană, iar în Ucraina – 90%.

La 1 octombrie, în Moldova au intrat în vigoare noi restricții, severitatea cărora depinde de zona în care se află localitățile. Săptămâna trecută, în „zona roșie” se aflau Chișinău, Bălți, Anenii Noi, Glodeni, Basarabeasca, Sângerei. La 25 octombrie, la acestea s-au adăugat Dondușeni, Edineț și Rezina.

Moldova, încercuită de coronavirus. Care este situația în Ucraina, România și Rusia?

Situația privind Covid-ul în Bălți și Chișinău este critică. Svetlana Nicolaescu, secretar de stat al Ministerului Sănătății, a numit aceste municipii „focare de răspândire a coronavirusului”.

„Toate secțiile Covid care au fost deschise în țară sunt completate în proporție de 90%. În secțiile de terapie intensivă sunt internați 335 de pacienți, 46 dintre aceștia fiind în stare extrem de gravă. Avem posibilitatea să amenajăm o mie de paturi suplimentare, dar trebuie să înțelegem că aceasta va fi o povară enormă asupra sistemului nostru de sănătate”, a remarcat Nicolaescu.

La Chișinău, unde revin aproape 50% din toate internările cu coronavirus, situația scapă de sub control. Autoritățile capitalei susțin că în spitalele municipale nu mai sunt locuri pentru pacienții cu Covid și se plâng de lipsa susținerii din partea guvernului. Primarul capitalei Ion Ceban a declarat că în spitale nu sunt furnizate echipamente și utilaje medicale pentru tratamentul pacienților cu Covid.

„Este în creștere și numărul cazurilor de îmbolnăvire a copiilor. Dacă e să comparăm cifrele actuale cu cele care se înregistrau în valul precedent, numărul cazurilor de Covid la copii a crescut de aproximativ două ori”, a spus Ion Ceban.

Până la 23 octombrie, în Moldova erau vaccinați complet anti-Covid 24,2% din populație.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: