Corupție în domeniul siguranței alimentelor. Constatările CNA, în urma evaluării activității ANSA (DOC)
Full Article 2 minutes read

Corupție în domeniul siguranței alimentelor. Constatările CNA, în urma evaluării activității ANSA (DOC)

Domeniul siguranței alimentelor este afectat de mai multe riscuri de corupție, inclusiv dare și luare de mită, abuz și depășire a atribuțiilor de serviciu și fals în acte publice. Concluzia a fost făcută de Centrul Național Anticorupție (CNA), în urma unei evaluări instituționale efectuate la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor(ANSA) în perioada aprilie-octombrie 2021.

Autorii evaluării au constatat că tot mai mulți inspectori ANSA au fost implicați în incidente de integritate în intervalul 2019 – 9 luni ale lui 2021. Acest fapt îl demonstrează numărul mare de cauze penale pornite de CNA în perioada de referință (31), dar și rezultatele testelor de integritate profesională, aplicate în cadrul procesului de evaluare.

Astfel, încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Centru) din 26 iulie 2021 reflectă că doar 23% din angajații ANSA testați, au primit calificativul „pozitiv la testul de integritate profesională. Totodată, în raportul de evaluare se arată că sumele de bani primite de către inspectorii care au admis manifestări de corupție variază între 200 și 2000 de lei.

Concomitent, testele de integritate indică spre acțiuni de neieșire la fața locului pentru efectuarea controlului; eliberarea actului permisiv fără ca spațiul comercial să fie amenajat corespunzător; înscrierea informației denaturate în procesul-verbal de control, nedocumentarea neregulilor, obținerea de mijloace bănești pentru eliberarea actelor permisive.

Evaluarea a mai stabilit că riscurile de corupție sunt determinate de mai mulți factori precum: cadrul de reglementare lacunar și ambiguu; planificarea defectuoasă a controalelor; motivarea insuficientă pentru inițierea controlului inopinat. Totodată, s-a mai observat că sistemul de monitorizare a calității controlului este unul ineficient, iar un mecanism de monitorizare a gestionării produselor alimentare neconforme practic lipsește.

„Toți acești factorii de risc instituționali indică lipsa unei culturi a integrității la nivelul Agenției”, se mai arată în raportul de evaluare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: