De la începutul campaniei electorale, au fost depuse trei contestații la CEC
Full Article 4 minutes read

De la începutul campaniei electorale, au fost depuse trei contestații la CEC

De la începutul campaniei electorale, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat trei constestații. În primul caz a fost vizat Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar în alte două cazuri – Partidul Democrat din Moldova.

PUN VS PCRM-PSRM

Prima contestație a fost depusă de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” (PUN). Președintele formațiunii, Octavian Țîcu, a acuzat Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor că a folosit resurse administrative în campania electorală. Mai exact, reprezentanții formațiunii s-au referit la un material publicat pe 28 mai pe site-ul socialiștilor, în care se arată că mai mulți consilieri locali și primari îndeamnă alegătorii să voteze pentru concurentul electoral respectiv.

În context, PUN a solicitat CEC-ului să sancționeze Blocul PCRM-PSRM conform art. 75 din Codul Electoral (avertisment, anularea înregistrării grupului de inițiativă, proces contravențional, lipsirea de alocații de la bugetul de stat sau solicitarea anulării înregistrării concurentului electoral).

De cealaltă parte, Blocul PCRM-PSRM a cerut CEC să respingă contestația pe motiv că este neîntemeiată și a argumentat că „aleșii locali în speță, fiind în primul rând cetățeni cu drepturi depline, nu au făcut nimic altceva decât s-au expus asupra unor evenimente cu tentă electorală în perioada alegerilor, acțiuni care nu pot fi interzise”.

Președintele CEC Dorin Cimil nu a acceptat contestația, pe motiv că, la momentul respectiv, actele depuse pentru înregistrarea PUN în cursa electorală erau în curs de examinare, iar formațiunea nu era în mod oficial concurent electoral, prin urmare, nu avea dreptul de a depune contestații.

PLDM VS PDM

A doua contestație a fost depusă la CEC de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Mai exact, primarul satului Măgdăcești, raionul Criuleni, Liuba Cojocaru, membră a Biroului Permanent Central al PLDM, s-a arătat nemulțumită de faptul că reprezentanții Partidului Democrat (PDM) au făcut uz de către imaginea și autoritarea sa în materialele promoționale ale formațiunii.

Secretarul general al PLDM Alexandru Fotescu a solicitat CEC să avertizeze PDM pentru încălcarea legislației electorale, să înlăture imaginea primarului de Măgdăcești din materialele promoționale, tipărite în număr de 100 de mii de exemplare, și să interzică distribuirea acestora.

În replică, președintele PDM Pavel Filip a argumentat că „PLDM nu are nici statut de alegător și nici statut de concurent electoral, repectiv nu este în drept să depună contestații”.

Președintele CEC Dorin Cimil a susținut punctul de vedere al președintelui PDM. În plus, acesta a menționat că, dacă primarul satului Măgdăcești, raionul Criuleni, consideră că i-a fost lezat dreptul în calitate de alegător, poate depune contestația din nume propriu.

Primarul de Măgdăcești VS PDM

Primarul satului Măgdăcești, raionul Criuleni Liuba Cojocaru a urmat îndemnul președintelui CEC Dorin Cimil și a depus o contestație din nume propriu. Aceasta a menționat că PLDM, formațiunea din care face parte, a decis să susțină Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la scrutinul parlamentar și s-a arătat nemulțumită de faptul că PDM îi folosește imaginea în materialele electorale.

De cealaltă parte, președintele PDM Pavel Filip a argumentat că „Primăria Măgdăcești nu are nici statut de alegător și nici statut de concurent electoral, respectiv, nu este în drept să depună contestații. Mai mult ca atât, acțiunile concurentului electoral se contestă în instanța de judecată fără contestarea prealabilă în organul electoral”.

Pe 4 iunie, președintele CEC Dorin Cimil a concluzionat că Liuba Cojocaru este în drept să se adreseze instanței de judecată, dacă consideră că utilizarea imaginii care o vizează îi lezează drepturile. De asemenea, conducerea organului electoral a menționat că va verifica corectitudinea reflectării cheltuielilor aferente tipăririi acestui material promoțional în cadrul raportului financiar pe care îl va prezenta partidul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: