Dumitru Robu și Victoria Furtună, candidații selectați de CSP la funcția de procuror general interimar. Ce am reușit să aflăm despre ei?
Full Article 4 minutes read

Dumitru Robu și Victoria Furtună, candidații selectați de CSP la funcția de procuror general interimar. Ce am reușit să aflăm despre ei?

Dumitru Robu și Victoria Furtună sunt candidații propuși de Consilul Superior al Procurorilor (CSP) pentru funcția de procuror general interimar. Se întâmplă după ce, în ajun, Alexandru Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general. Pe numele său a fost pornit un dosar penal pentru patru capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent.

În dimineața de 6 octombrie, membrii CSP au făcut a doua tentativă a de a numi o conducere interimară a Procuraturii Generale, după suspendarea lui Alexandr Stoianoglo și a adjuncților săi. Prima tentativă a avut loc în seara din 5 octombrie, în cadrul unei ședințe convocate după ora 20:00 la sediul Procuraturii Generale, chiar în timp ce ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) desfășurau percheziții în biroul lui Stoianoglo. Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat că ședința CSP a eșuat, din lipsă de cvorum.

Legea prevede că CSP se convoacă în ședință în 5 zile, pentru desemnarea unei conduceri interimare, în cazul suspendării procurorului-șef.

Cine este Dumitru Robu?

Potrivit sintezei RISE Moldova, Dumitru Robu și-a făcut studiile la Facultatea de Drept a Universității de Studii Umanistice din Moldova, iar cariera de procuror și-a început-o la vârsta de 25 de ani, în cadrul Procuraturii raionului Florești. La Procuratura Generală ajunge în anul 2013 și îndeplinește funcția de procuror în cadrul Secției de combatere a traficului de ființe umane până în 2016, când se transferă la Procuratura Anticorupție. Aici a gestionat inclusiv „Dosarul parcărilor cu plată”, caz de rezonanță în care este vizat fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă.

În iulie 2016, Dumitru Robu a fost  transferat la Procuratura Anticorupție, condusă în acel moment de către Viorel Morari.

În 2018, Dumitru Robu pleacă de la Procuratura Anticorupție, după ce, în prealabil, participă la concursul pentru suplinirea funcției de adjunct al Procuraturii Chișinău.

A ajuns procuror general interimar după plecarea Partidului Democrat de la putere și demisia lui Eduard Harunjen pe fundalul mai multor nemulțumiri privind activitatea acestuia, inclusiv interceptările în lanț a opozanților guvernării, lucru dezvăluit de RISE Moldova în ancheta „Ministerul Interceptărilor”. Astfel, după votul din Parlament și avizul pozitiv dat de Consiliul Superior al Procurorilor, la 31 iulie 2019, Igor Dodon a semnat decretul prezidențial de numire a lui Robu în funcția de procuror general interimar.

În cariera sa, Dumitru Robu a fost decorat de două ori de către Consiliul Superior al Procurorilor: în 2015 a primit insigna de piept „Eminent al Procuraturii”, iar în 2017 a fost decorat cu medalia „Pentru serviciu impecabil”, clasa III.

După ce, în decembrie 2019, Alexandr Stoianoglo a fost numit procuror general, Dumitru Robu a revenit în funcția de adjunct al procurorului-șef în Procuratura mun. Chișinău.

Cine este Victoria Furtună?

Potrivit portalului magistrat.md, Victoria Furtună și-a început cariera de procuror în 2008, în cadrul Procuraturii sectorului Botanica, municipiul Chișinău. Prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova nr. 775-p din 18 iulie 2016, numită în funcția de procuroră în cadrul Procuraturii Anticorupție.

Furtună este cea care a instrumentat dosarul în care fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost condamnat la închisoare cu suspendarea pedepsei, pentru trafic de influență și abuz în serviciu. De asemenea, aceasta a instrumentat dosarul „parcărilor cu plată”, în care ex-primarul capitalei Dorin Chirtoacă era acuzat de acte de corupție.

Într-o investigație publicată de ZdG se arată că aceasta ar fi primit donații generoase din partea rudelor.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: