Cu 13% mai multe îmbolnăviri de cancer timp de un an în Moldova. Cele mai frecvente forme diagnosticate
Full Article 2 minutes read

Cu 13% mai multe îmbolnăviri de cancer timp de un an în Moldova. Cele mai frecvente forme diagnosticate

În 2021 au fost înregistrate, la populația Republicii Moldova, 8 596 cazuri noi de cancer. În următorul an au fost înregistrate 9 719 cazuri noi, cu 1 123 mai mult. Datele au fost comunicate pentru NewsMaker de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).  

ANSP a declarat pentru NewsMaker că în anul 2021 în Republica Moldova au fost înregistrate 8 596 cazuri noi de tumori maligne, iar în instituțiile medico-sanitare publice se aflau sub supraveghere 63 979 bolnavi cu tumori maligne

În anul 2022 au fost înregistrate 9 719 cazuri noi de tumori maligne și în instituțiile medico-sanitare publice se aflau sub supraveghere 66 863 bolnavi.

Din numărul total de cazuri noi de tumori maligne, din perioada 2021- 2022, cele mai frecvente localizări au fost la sân, trahee, inclusiv colon.

Cu 13% mai multe îmbolnăviri de cancer timp de un an în Moldova. Cele mai frecvente forme diagnosticate

NewsMaker

Potrivit Agenției, datele pentru anul 2023 vor fi disponibile la sfârșitul semestrului I al anului 2024.

Menționăm, cancer este un termen general folosit pentru a numi toate formele de tumori maligne.

***

În perioada 22-31 ianuarie, în Moldova s-a desfășurat Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. Potrivit ANSP, în Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin – aceasta înseamnă că, zilnic, este înregistrată o femeie cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile se atestă un deces din cauza acestei boli. Potrivit ANSP, cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea fetelor și băieților împotriva HPV (de la 9-14 ani). La fel, boala poate fi prevenită prin efectuarea testului de screening (testul citologic) o dată la 3 ani, de către femeile cu vârsta de 25-61 de ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: