Cum 18 pachete de țigări s-au transformat în „contrabandă”. Socialistul Bolea cere demisia deputatului PAS Oleg Canațui
Full Article 4 minutes read

Cum 18 pachete de țigări s-au transformat în „contrabandă”. Socialistul Bolea cere demisia deputatului PAS Oleg Canațui

Deputatul din fracțiunea Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, a a anunțat pe 28 septembrie că va depune mai multe interpelări la SIS, Serviciul Vamal, Poliția de Frontieră și Procuratura Generală pentru a clarifica implicarea deputatul PAS, Oleg Canațui „în acțiuni de contrabandă cu țigări”. De cealaltă parte, parlamentarul vizat susține că este victima unei campanii de denigrare și că a cumpărat de la un duty free, la ieșirea din țară, două blocuri cu țigări, pe care le-a aruncat la intrare în România, când vameșii l-au anunțat că nu este permisă traversarea frontierei cu produsele respective.

În cadrul unui briefing de presă, vicepreședintele comisiei juridice, numiri și imunități Vasile Bolea l-a acuzat pe deputatul PAS Oleg Canațui de trafic de țigări și utilizarea în acest scop a pașaportului diplomatic. Anterior, Bolea a publicat procesul verbal prin care parlamentarul vizat recunoaște că avea 18 pachete de țigări asupra sa, la intrarea în România.

„Contrabanda de țigări efectuată de un deputat aduce mari prejudicii imaginii Republicii Moldova. Este un caz care a bulversat întreaga societate și nu vedem nicio reacție din partea PAS, însă contrabanda cu țigări a unui deputat utilizând pașaportul diplomatic trebuie să aibă o reacție din partea acestui partid. Majoritatea societății așteaptă cererea de demisie a deputatului Oleg Canațui. Vom aștepta reacții din partea Președinției, PAS-ului, Procuraturii, Poliției de Frontieră și din partea jurnaliștilor de investigații”, a declarat Vasile Bolea.

Bolea a mai menționat că dispune de informații precum că deputatul Oleg Canațui ar deține mai multe microbuze care transportă colete către țările UE. Recent, aflându-se la volanul unui microbuz, Canațui ar fi traversat frontiera de stat prin coridorul verde destinat diplomaților, utilizând pașaportul diplomatic fără a fi supus vreunui control la vamă. Socialistul mai spune că poliția de frontieră română ar fi descoperit că deputatul a traversat frontiera încălcând legislația României și UE. Bolea i-a cerut șefului Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi să explice situația.

În replică, deputatul Oleg Canațui susține că ar fi victima unei campanii de denigrare, prin care s-ar urmări scopul răzbunării pentru deciziile luate în calitate de membru al consiliului raional Leova, dar și de a dăuna imaginii PAS. Mai mult, acesta susține că socialistul Vasile Bolea ar avea propriile motive de a-l ataca în spațiul public.

„Pe data de 09.09.2021 mă deplasam la volanul automobilului propriu, împreună cu alte 6 persoane cunoscute. După ce am traversat frontiera R.M., am procurat de la magazinul „Duty Free”, în mod legal, 2 blocuri de țigări, o sticlă de vin și o cutie de ciocolate. Costul țigărilor este de aproximativ 480 lei. Nu am ascuns faptul procurării acestor țigări, iar lucrătorii vamali din România mi-au comunicat că nu pot trece frontiera cu aceste țigări. ACCENTUEZ CĂ EU le-am abandonat benevol, în prezența autorităților vamale române, în acest sens fiind întocmit un act de abandonare în vamă a acestor țigări”, a argumentat Canațui.

Mai mult, acesta susține că nu dispune pînă în prezent de pașaport diplomatic și că informația că ar fi făcut anumite deplasări în timpul ședințelor parlamentului sunt false, întrucât nu a lipsit niciodată de la acestea.

Deputatul PAS Oleg Canațui a făcut trimitere la art.248 a Codul Penal, potrivit căruia, contrabanda de țigări se referă la introducerea ilegală în țară a mărfii în valoare mai mare de 400 de mii de lei:  „(1) Introducerea pe sau scoaterea de pe teritoriul Republicii Moldova a mărfurilor, prin locuri stabilite pentru control vamal, prin tăinuire de controlul vamal, prin ascundere în locuri special pregătite sau adaptate în acest scop, ori cu folosirea frauduloasă a documentelor sau a mijloacelor de identificare vamală, ori prin nedeclarare sau declarare neautentică în documentele vamale sau în alte documente de trecere a frontierei, dacă valoarea mărfurilor este mai mare de 8000 de unităţi convenţionale…”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: