Moldelectrica cere ANRE să aprobe un tarif cu peste 80% mai mare pentru serviciul de transport al energiei electrice
Full Article 2 minutes read

Moldelectrica cere ANRE să aprobe un tarif cu peste 80% mai mare pentru serviciul de transport al energiei electrice

Întreprinderea de Stat Moldelectrica (operatorului sistemului de transport) a depus o solicitare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind majorarea tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice prin rețelele electrice. Deocamdată, nu este clar dacă această majorare de tarife va necesita și o ajustare a prețului reglementat al energiei pentru consumatorii finali, informează mold-street.com.

Moldelectrica a solicitat ca noul tarif pentru serviciul de transport al energiei să fie de 26,43 bani pentru un kWh, ceea ce este cu circa 82% mai mult decât actualul tarif de 14,50 bani pentru un kWh, în vigoare încă din anul 2015.

Potrivit Moldelectrica, necesitatea ajustării tarifului este argumentată printr-o serie de factori, precum rata inflației, cursul de schimb al leului faţă de dolar, dar mai ales de creșterea volumului de consum tehnologic de energie electrică până la 3,5% din volumul transportat (164,3 milioane kWh), în timp ce în 2021 a fost de 2,56% (116,3 milioane kWh).

Creșterea semnificativă a pierderilor și consumului tehnologic în rețea se atestă în special din martie 2022 şi este o consecință a sincronizării sistemului energetic al Republicii Moldova și Ucrainei cu cel al Europei continentale, începând cu 16 martie 2022.

Aceasta a generat așa-numitele fluxuri de buclă – când energia din UE trece prin sistemul electroenergetic moldovenesc și pleacă tot în UE.

Potrivit Moldelectrica, saltul pierderilor în rețeaua de transport se datorează „majorării fluxurilor de putere pe liniile LEA 400 kV lsaccea-Vulcănești, LEA 400 kV Vulcănești-CERS Moldovenească (Moldgres), precum și pe liniile 330 kV din tranzitul CERS Moldovenească-Chișinău-Strășeni-Bălți-CHE Dnestrovsc”.

Totodată, întreprinderea susține că „majorarea fluxului de putere activă (MW) pe liniile indicate și, respectiv, a valorii curentului electric (A) cauzează o creștere în proporție la pătrat a pierderilor de putere pe liniile electrice; majorarea fluxurilor de putere pe tranzitele 110 kV dintre stațiile electrice Vulcănești-Comrat-Chișinău”.

„Cauza principală a majorării valorilor fluxurilor de putere pe LEA sunt fluxurile de buclă din sistemul electroenergetic al Ucrainei prin sistemele energetice ale României și Moldovei, după interconectarea acestora cu sistemul energetic al Europei continentale”, explică administrația Moldelectrica.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: