RTR, NTV, Pro TV, TV8… CA vrea să știe cum au reflectat 11 posturi TV subiectele despre simbolurile interzise
Full Article 2 minutes read

RTR, NTV, Pro TV, TV8… CA vrea să știe cum au reflectat 11 posturi TV subiectele despre simbolurile interzise

Consiliul Audiovizualului (CA) a decis să monitorizeze 11 posturi de televiziune la capitolul reflectării subiectelor „în contextul promulgării din 19 aprilie a legii ce interzice în Republica Moldova afișarea însemnelor asociate cu agresiunea militară a Federației Ruse în statul suveran Ucraina”. Potrivit Media Azi, propunerea a fost înaintată de membra CA Larisa Turea. 

Membra Consiliului a propus efectuarea unui control din oficiu a modului în care a fost reflectat acest subiect în programele audiovizuale în orele de maximă audiență, de dimineață și de seară, pentru trei zile consecutive – 19-21 aprilie.

Turea a precizat că a propus să fie monitorizate „top-10 posturi private”, conform datelor măsurătorului audienței, pentru trimestrul I al anului curent, și postul public de televiziune Moldova 1.

Televiziunile private care vor fi supuse monitorizării sunt: RTR Moldova, NTV Moldova, Primul în Moldova, Prime, TV6, Pro TV Chișinău, Publika TV, Jurnal TV, TV8, N4.

Șase membri CA au votat pentru propunerea Larisei Turea, iar colegul lor Eugeniu Rîbca – contra. Acesta a precizat că este împotriva monitorizării postului public de televiziune. „Consider că în aceasta perioadă există priorități mai înalte, cel puțin în raport cu furnizorii media de servicii publice ”, a explicat Eugeniu Rîbca.

***

Amintim că pe 14 aprilie, Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectura finală proiectul cu privire la interzicerea însemnelor războiului, inclusiv panglica Sfântului Gheorghe.

Pe 19 aprilie, președinta țării Maia Sandu a anunțat că a promulgat legea care prevede interzicerea simbolurilor. Șefa statului a subliniat că nu este interzisă celebrarea zilei de 9 mai.

Din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a simbolurilor, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care vor sfida noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: