Cum avansează dosarul Platon? Dragalin: „Nu vrea să se ducă la autoritățile din Marea Britanie ca să-i fie înaintată învinuirea”
Full Article 3 minutes read

Cum avansează dosarul Platon? Dragalin: „Nu vrea să se ducă la autoritățile din Marea Britanie ca să-i fie înaintată învinuirea”

Șefa Procuraturii Anticorupție a oferit detalii despre dosarul lui Veaceslav Platon. Veronica Dragalin a spus că autoritățile moldovenești discută cu Marea Britanie pentru a-l identifica pe Platon și a-i înainta învinuirea. Totodată, potrivit Veronicăi Dragalin, avocatul lui Platon a declarat că clientul lui „nu vrea să se ducă la autoritățile din Marea Britanie pentru ca să-i fie înaintată învinuirea”. 

„Vorbim cu omologii noștri din Marea Britanie pentru a-l identifica și a ne oferi locația, să-i poată înainta învinuirea. Răspunsul pe care l-am primit e că au încercat să-l găsească de mai multe ori”, a spus Dragalin, la Jurnal TV.

Șefa Procuraturii Anticorupție a adăugat că autoritățile moldovenești au primit și răspuns de la un avocat care îl reprezintă pe Platon în Marea Britanie.

„Ne-a spus că domnul Platon nu vrea să se ducă la autoritățile din Marea Britanie pentru ca să-i fie înaintată învinuirea”, a precizat Dragalin. „Noi cu această informație putem merge la un judecător și să spunem că am încercat să-l găsim pentru a-i înainta învinuirea, dar a refuzat”, a menționat Veronica Dragalin.

***

Cauza penală a lui Veaceslav Platon fost pornită de către Procuratura Anticorupție conform unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de spălarea banilor, abuz de serviciu și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.

Procurorii anticorupție au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state.

Potrivit PA, organizația a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia.

Sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 USD (dolari SUA), contrar legislației naționale a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse.

Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova, iar ultima oară a fost văzut la Londra.

Pe 19 ianuarie 2022, Procuratura Anticorupție declara că în decembrie 2021 a solicitat repetat Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. PA menționa, la acel moment, nu este informată despre rezultatul examinării cererii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: