Cum călătorim în România, Ucraina, Bulgaria sau Grecia. Informații actualizate de la MAEIE
Full Article 4 minutes read

Cum călătorim în România, Ucraina, Bulgaria sau Grecia. Informații actualizate de la MAEIE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a publicat date actualizate ce țin de alertele de călătorie în alte țări pentru cetățenii Republicii Moldova. 

Astfel, intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor Republicii Moldova se interzice. Excepție fac membrii de familie ai cetățenilor români, membrii de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România, persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere și alte categorii de persoane. Toate persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sunt exceptate de la măsura izolării.

Intrarea și aflarea pe teritoriul Ucrainei este permisă cetățenilor Republicii Moldova doar în cazul prezentării poliței de asigurare, care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului, cu amplasarea obligatorie la rude, prieteni, spații arendate sau carantină pe o perioadă de 14 zile.

Conform Hotărârii Guvernului Federaţiei Ruse, este interzisă intrarea cetățenilor străini sau a apatrizilor, pe teritoriul Rusiei, cu excepția următoarelor categorii: membrii misiunilor diplomatice și consulare acreditați în Rusia și membrii familiilor acestora; colaboratorii organizațiilor internaționale în Rusia și membrii familiilor acestora; șoferii pe rute internaționale de transport; membrii ai echipajelor de transport aerian, maritim și fluvial, feroviar internațional; membrii delegațiilor oficiale, cu vize diplomatice, de serviciu și obișnuite, eliberate în legătură cu decesul rudelor apropiate, care au locuit pe teritoriul Rusiei; persoanele care au soț, soție, părinți, copii, înfietori, sunt înfiate, tutelează sau sunt tutelați, de cetățeni ai Federației Ruse; participanții și membrii familiilor lor care sunt în posesia documentelor confirmative al Programului «ПЕРЕСЕЛЕНИЕ»; persoanele care efectuează lucrări de asamblare a echipamentelor tehnice de origine străină, altele decât cele rusești; persoanele care se află în tranzit, în punctele de trecere a frontierei în aeroporturi; persoanele care vin în Rusia în scop de tratament medical (cu prezentarea documentelor de rigoare emise în FR); persoanele care intenționează să intre în Rusia, doar pentru o singură dată în perioada restrictivă, în scop de îngrijire medicală a soților, părinților, copiilor, înfietorilor, înfiaților, tutelaților sau tutelaților (cu prezentarea documentelor confirmative despre gardul de rudenie și starea de sănătate).

Nu există restricții pentru cetățenii moldoveni la părăsirea teritoriului Federației Ruse.

Intrarea în Bulgaria a cetățenilor Republicii Moldova este interzisă până pe data de 31 iulie 2020. Restricțiile sunt valabile și în privința tranzitării. Cu titlu de excepție, autoritățile bulgare examinează solicitările de intrare și tranzitare a Bulgariei pentru persoanele aflate în situație umanitară dificilă.

Restricțiile de călătorie și măsurile de control la frontieră sunt menținute pentru toți cetățenii străini care intră și pe teritoriul Franței, cu excepția cetățenilor cu permis de ședere francez sau viză de lungă durată, cetățenilor străini care tranzitează Franța spre țara de origine etc.

Autoritățile elene au anunțat decizia de prelungire, până în data de 31 iulie 2020 a interdicțiilor temporare de intrare pe teritoriul Greciei a cetățenilor străini. Excepție de la prezenta decizie vizează cetățenii care posedă permisul de ședere al unei țări membre UE sau din zona Schengen. Cetățenii vor fi obligați, cu cel puțin 24 ore înaintea efectuării călătoriei, să completeze un formular electronic de localizare al pasagerilor, prin intermediul căruia autoritățile să poată asigura evidența călătorilor.

Informația exhaustivă privind accesul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state poate fi accesată AICI.

Cetățenii Republicii Moldova care sunt în străinătate și au nevoie de asistență și informații în contextul pandemiei COVID-19, Ministerul recomandă monitorizarea actualizărilor publicate pe paginile web și Facebook ale misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare din statele de reședință.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: