Cum să înscrii copilul la școală în Chișinău. Instrucțiune completă
Full Article 8 minutes read

Cum să înscrii copilul la școală în Chișinău. Instrucțiune completă

Mii de copii din Chișinău vor păși pragul școlii pentru prima dată la 1 septembrie 2023. Însă pentru părinții acestora, quest-ul „Înscrierea copilului la școală” va începe la 3 aprilie: anume atunci va fi lansată înregistrarea online pe site-ul municipal escoala.chisinau.md.

NM prezintă, cum se depune cererea, ce-i de făcut dacă părinții nu au viză de reședință în Chișinău și când sunt gata rezultatele înmatriculării elevilor în clasa întâi.

Cum să înscrii copilul la școală în Chișinău. Instrucțiune completă

Foto: Andrei Mardari / NewsMaker

Două etape ale înmatriculării

Începând cu data de 3 aprilie 2023, părinții viitorilor elevi ai claselor întâi vor putea să depună cererea de înmatriculare a copilului în una din școlile publice din Chișinău. Cererea poate fi depusă în variantă tipărită – pe adresa instituției sau în format online – pe site-ul escoala.chisinau.md.

De la 3 aprilie până la 26 mai, va avea loc prima etapă a înregistrării. Rezultatele acesteia vor fi afișate la 30 mai, a comunicat pentru NM Doina Obadă, specialist al Direcției generale educație, tineret și sport a capitalei. În prima etapă, vor fi examinate cererea și actele pentru înscrierea copiilor care vor împlini șapte ani până la începutul anului de studii și o declarație în care adresa de reședință a familiei se regăsește în lista adreselor de deservire a instituției selectate.


Important! În cazul în care până la data de 31 august 2023, copilul n-a împlinit 7 ani, dar părinții au depus cerere de înmatriculare la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din sectorul Centru, de exemplu, dar familia locuiește la Botanica, cererea depusă va fi examinată în etapa a doua. O situație similară vizează și părinții care închiriază o locuință în Chișinău și/sau nu au viză de reședință în capitală.


Cea de-a doua etapă se va desfășura de la 2 până la 16 iunie. În această perioadă, poate fi depusă cererea de înscriere a copiilor care nu au fost admiși în prima etapă, precum și a copiilor din alte districte școlare – pentru locurile rămase disponibile.

„De asemenea, de la 21 până la 30 august, se organizează o etapă de înscriere suplimentară pentru cei care nu au reușit să depună cererea în prima sau în a doua etapă”, a precizat pentru NM specialista de la Direcția educație din Chișinău.

Cerere online

Pentru a depune o cerere online, trebuie să te autorizezi pe site și să indici un e-mail unde îți va fi expediat un mesaj care va conține un link. Trebuie să confirmi adresa electronică, să accesezi link-ul și să ajungi în „Cabinetul personal al părintelui”. Anume acolo vor fi afișate toate cererile de înmatriculare a copilului la școală.

În continuare, trebuie să accesezi rubrica „Școli” – aici sunt enumerate 123 de instituții de învățământ care sunt repartizate în sectoarele capitalei.

Cum să înscrii copilul la școală în Chișinău. Instrucțiune completă

Însă trebuie să ții cont de faptul că înscrierea în clasa întâi se face conform districtelor școlare, adică adresa ta de domiciliu este deja atribuită unei școli concrete. De exemplu, Liceul Teoretic „Natalia Gheorghiu” din sectorul Râșcani deservește locuitorii de pe strada Bogdan Voievod, bulevardul Moscovei (dar numai de la nr. 1 până la nr. 9), strada și stradela Circului și alte câteva.

Cum să înscrii copilul la școală în Chișinău. Instrucțiune completă

În afară de adresele pe care le deservește o anumită instituție, pe site este indicată adresa școlii, numărul de locuri planificate pentru etapa întâi și locurile vacante pentru etapa a doua, precum și numărul de cereri care au fost depuse deja la această instituție.

Aici, urmând link-ul, poți găsi și informații despre școala propriu-zisă. Într-o rubrică separată, se va deschide pagina instituției de învățământ, unde este indicat numărul de telefon, numărul de profesori și gradul didactic al acestora, cercurile de creație și secțiile sportive, precum și performanțele elevilor. De exemplu, media academică a elevilor de la LT „Natalia Gheorghiu” este de 6,57 – în clasele primare, 7,44 – în clasele gimnaziale și 7,98 – la examenele de bacalaureat.

Dacă ai ales instituția de învățământ, poți accesa butonul „Trimite cerere”. În mod automat, vei trece la forma cererii în care va trebui să selectezi limba de instruire și profilul – dacă este vorba, de exemplu, despre o clasă cu profil coregrafie.

De asemenea, trebuie să indici în cerere datele personale ale unui părinte (IDNP, un număr de telefon și adresa) și datele copilului (IDNP, numele și prenumele, sexul, la fel, să indici dacă copilul a frecventat grădinița). Aceste informații trebuie confirmate prin două documente: actul de identitate al unui părinte și adeverința de naștere a copilului. Acestea trebuie să fie anexate la cerere. La fel, este necesar să se menționeze „Cazuri prioritare” dacă copilul este orfan ori se află sub tutelă.

Cum să înscrii copilul la școală în Chișinău. Instrucțiune completă

În continuare, trebuie să bifezi confirmarea corectitudinii datelor introduse și acordul pentru prelucrarea lor. După aceasta, trimite cererea care va fi afișată imediat în „Cabinetul personal al părintelui”. Tot acolo poate fi urmărit statutul cererii. Sunt șase astfel de statute: Neprocesată, Înregistrată, Solicitare Acte, Retrasă, Respinsă, Înmatriculată. Dacă, de exemplu, cererea ta are statutul Solicitare Acte, te vor contacta reprezentanții școlii și îți vor cere să prezinți actele în original.


Important! Cererea poate fi retrasă ori modificată oricând – până va primi statutul Înregistrată sau Respinsă.


Atenție! Pentru a depune o cerere în altă instituție de învățământ pentru același copil trebuie să retragi cererea precedentă și să depui una nouă. Depunerea cererii în două școli concomitent este interzisă.


După ce ai completat cererea, vei primi pe adresa electronică un mesaj în care va fi indicat numărul cererii și data la care vei fi informat despre înmatricularea copilului. În același timp, cererea va apărea în registrul public pe site-ul escoala.chisinau.md, unde poate fi găsită prin motorul de căutare, folosind numărul cererii, numele copilului sau ultimele cifre ale IDNP-ului său.

Cum să înscrii copilul la școală în Chișinău. Instrucțiune completă

Ai completat și ai transmis cererea, acum nu-ți rămâne decât să aștepți. Administrația școlii trebuie să prelucreze cererea și să te contacteze. Dacă ai introdus corect toate datele și în școală există locuri disponibile, vei primi un mesaj online despre înmatricularea copilului în școală – cu indicarea datei la care va trebui să prezinți actele în original. Dacă ai depus cererea de înscriere a copilului la o școală cu un anumit profil (de exemplu, arte), va trebui să contactezi instituția, după primirea mesajului de confirmare a înscrierii copilului, ca să afli, când va avea loc concursul de admitere.

Dacă cererea a fost respinsă, în mesajul electronic va fi indicat motivul refuzului. Cererea va fi retrasă din sistem și va trebui să depui una nouă, online, într-o altă instituție de învățământ. Cererea poate fi refuzată dacă nu au fost anexată actele necesare, dacă în școală nu sunt suficiente locuri sau dacă instituția nu deservește adresa de domiciliu a familiei. Pentru a obține informații suplimentare, poți lua legătura cu directorii instituțiilor de învățământ sau la numărul de telefon 022-20-16-09.

Și dacă e o școală privată?

Doina Obadă, specialistă la Direcția generală educație, tineret și sport a capitalei, a comunicat pentru NM că anul acesta, 9 653 de copii vor fi înmatriculați în clasele întâi în școlile din Chișinău. Însă aceste cifre vizează doar instituțiile publice. Pentru a înțelege, ce se întâmplă în alte școli, reporterul NM a contactat trei instituții private.

Cum să înscrii copilul la școală în Chișinău. Instrucțiune completă

locals.md

De exemplu, la Liceul privat „Da Vinci”, unde un an de studii costă aproximativ 5 000 de euro, ni s-a spus că înscrierea în clasa întâi pentru anul de învățământ 2023-2024 s-a încheiat deja.

De la Liceul privat „Heritage” ne-au comunicat că au rămas doar câteva locuri disponibile în clasa întâi cu predare în limba engleză, iar clasele cu predare în limbile română și rusă au fost deja completate de copiii care au frecventat grupele preșcolare din cadrul liceului. Studiile la „Heritage” pentru cetățenii Moldovei costă 5 750 euro anual, cu taxa unică de admitere de 250 de euro. Pentru cetățenii străini, costul studiilor pentru un an este de 11 000 de euro, iar taxa de admitere este de 450 de euro.

Reprezentanții Liceului moldo-turc „Orizont” (filiala Ciocana) ne-au informat că recepționarea cererilor de înmatriculare în clasa întâi este aproape finalizată: la 8 aprilie, copiii vor susține testarea. Însă cei de aici nu exclud faptul că vor organiza un concurs de admitere suplimentar, pentru că sunt foarte mulți doritori. Costul studiilor la „Orizont” este de 3 700 de euro anual, taxa de înmatriculare fiind de 300 de euro.

Articolul este bazat pe informațiile de pe site-ul escoala.chisinau.md.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: