Cum îți poți găsi medicul de familie la Chișinău și Bălți? Instrucțiune în caz de apariție a simptomelor de coronaviurs
Full Article 3 minutes read

Cum îți poți găsi medicul de familie la Chișinău și Bălți? Instrucțiune în caz de apariție a simptomelor de coronaviurs

Dacă ți-au apărut simptomele de coronavirus, Ministerul Sănătății îți recomandă să apelezi Serviciul 112 ori să contactezi medicul de familie. În ce privește Serviciul 112, totul este clar, dar iată în cazul medicului de familie, adesea apar probleme. În cea mai mare parte, aceasta se referă la locuitorii municipiilor Chișinău și Bălți, pentru că nu toți trăiesc alături de policlinicile la care sunt înregistrați și mulți nu știu la care policlinică pot să se adreseze. NM a întocmit o instrucțiune succintă, cum poți găsi un medic de familie în perioada de epidemie, care te va monitoriza.

Poți afla de pe site-ul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, la care medic de familie ești înregistrat. Într-o rubrică specială trebuie să introduci IDNP și codul de verificare, după care programul arată, la care medic ești înregistrat. Însă aceasta se referă doar la cei care trăiesc în zona de deservire a policlinicii la care sunt înregistrați. Dacă trăiești în alt cartier, vei fi monitorizat de medicul de familie de la cea mai apropiată policlinică, adică, la locul de trai.

În Chișinău sunt 13 policlinici. Poți afla de la registratura Ministerului Sănătății, la care policlinică trebuie să te adresezi în caz de simptome de coronavirus. Nu este greu să găsești policlinica la adresa unde locuiești. După aceasta, trebuie să telefonezi la registratură și să soliciți datele de contact ale medicului de familie.

La Bălți funcționează cinci policlinici. Locuitorii din municipiul Bălți pot găsi policlinica necesară în următorul document:

Pentru locuitorii din alte regiuni, totul este simplu: în majoritatea localităților, în afară de Chișinău și Bălți, funcționează câte o policlinică. Doar în Orhei sunt două policlinici.

Reamintim că de la 10 aprilie, persoanele din Moldova care s-au contaminat cu COVID-19, formă ușoară, sunt tratați la domiciliu. Este vorba despre pacienții în vârstă de la 18 până la 60 de ani, care nu suferă de boli cronice. Starea lor de sănătate este monitorizată de medicii de familie care comunică cu pacienții la telefon.

NM s-a interesat la Comisia Națională de Asigurări în Medicină, de ce pacienții care se tratează de coronavirus la domiciliu trebuie să fie monitorizați neapărat de un medic de familie de la policlinica din imediata apropiere, dacă tratamentul se desfășoară online și la telefon. Însă la momentul publicării articolului,  CNAM nu a răspuns la solicitarea NM.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: