Cum poate fi selectat un ceas inteligent
Full Article 8 minutes read

Cum poate fi selectat un ceas inteligent

Toate ceasurile inteligente (smartwatch) se împart în trei grupe: clasice, sportive și pentru copii. În acest articol vom determina avantajele fiecărui tip, vom povesti prin ce se deosebesc curelele din diverse materiale, precum și ce fel de sistem operațional se va potrivi pentru telefonul dumneavoastră inteligent.

Veți afla despre faptul ce fel de senzori trebuie să fie prezenți în ceasurile inteligente, despre tipurile de conexiune wireless, despre protecția de umezeală și praf, precum și de faptul la care caracteristici ale ecranului trebuie de atras atenție la achiziționare. La sfârșit vom descrie trei cele mai bune modele clasice, sportive și pentru copii din anul 2021.

Tipurile de ceasuri inteligente

Clasice 

Ceasul inteligent de tip clasic – un hibrid între cadranul mecanic și ceasul inteligent. La exterior acesta arată ca ceasurile standard cu ace.

În modelele clasice, de obicei, sunt așa funcții:

  • contor de pași;
  • tonometru, monitor de ritm cardiac;
  • notificări despre apeluri, mesaje;
  • calendar cu notificări despre evenimentele planificate;
  • deșteptător;
  • calculator;
  • memorie internă pentru păstrarea fișierelor;
  • cameră, microfon, dictofon;
  • gestionarea înregistrărilor audio;
  • monitorizarea somnului și a ritmului cardiac;
  • afișarea prognozei meteo din regiune.

Cum poate fi selectat un ceas inteligent

Sportive

Ceasurile inteligente pentru sportivi cu protecție contra umezelii și cu carcasă rezistentă la lovituri. Puteți să vă antrenați liniștit cu ceasul pe mână fără frica de a nimeri sub ploaie sau de a lovi cu mâna de utilajul sportiv. Accentul este pus pe funcțiile necesare pentru antrenament. Spre exemplu, urmărirea ritmului cardiac în zona medie, aerobică sau anaerobică.

Cu ajutorul ceasurilor sportive se poate de observat progresul antrenamentelor, etapa de vârf a formei fizice și a stării organismului. Dacă pulsul este prea frecvent la un efort standard, este nevoie de micșorat tempoul și de făcut o pauză.  

La antrenamentele cu scopul de a slăbi se urmărește ritmul cardiac menținându-l în limitele a 115 – 130 bătăi/ minut. Toți indicatorii se afișează pe ecran, datorită acestui fapt intensitatea poate fi corectată fără întrerupere de la procesul de antrenament.

Pentru copii

Ceasurile inteligente pentru copii sunt dotate cu un modul GPS, cu interceptarea a apelurilor și a discuțiilor din jurul copilului și cu suportul unei cartele SIM. Părinții urmăresc locul de aflare al copilului prin intermediul unei aplicații navigaționale în propriul telefon inteligent. cartela SIM permite de a lua legătura cu copilul, iar interceptarea – analizarea a ceea ce se întâmplă în jurul acestuia.

Cu scopul de siguranță ceasurile inteligente pentru copii sunt dotate cu opțiunea SOS. Butonul este setat în telefonul inteligent al părintelui printr-o aplicație specială. Tastarea este setată pentru un apel de urgență abonatului, expediere automată a mesajelor sau a unei înregistrări audio, în cazul în care copilul este în pericol. 

Pentru control adițional, în modelele pentru copii este instalat un senzor de scoatere a ceasului de pe mână. Dacă dispozitivul a fost scos, vor fi expediate mesaje speciale la numerele programate de telefon.

Succint despre curele

Sunt modele cu curele ce pot fi înlocuite și alte modele cu curele ce nu pot fi înlocuite. Aveți în vedere acest moment la achiziționare în cazul în care, spre exemplu, doriți să utilizați curele din material de diverse culori.

Cum poate fi selectat un ceas inteligent

Tipurile de curele

  1. Cele din cauciuc și din silicon nu provoacă alergii, nu absorb umiditatea și se fixează comod pe mână datorită elasticității materialelor.
  2. Cele perforate se potrivesc pentru sportivi. Aerul circulă liber, datorită acestui fapt mâna nu transpiră sub ceas în timpul căldurilor sau a antrenamentelor intensive.
  3. Brățările din metal și curelele din piele sunt alese de către oamenii de afaceri și cei ce lucrează în oficiu. Asemenea modele corespund dress codului de oficiu. 
  4. Curelele din materie sunt rezistente și în același timp moi. Avantajul principal – o mare diversitate de culori și desene.

Curelele din material sunt alese pentru schimbarea stilului, conform nuanțelor hainelor sau după dispoziție.

Ecran senzorial

Ceasurile cu ecran senzorial facilitează controlul – pictogramele de pe touchscreen sunt intuitiv clare. Acestea se deplasează între funcții cu ajutorul atingerilor și a swipe-urilor pe ecran. Nu este nevoie de analizat combinațiile de butoane pentru activarea regimurilor, modificarea setărilor. Asemenea modele sunt mai comode pentru a culege mesaje, pentru jocuri, controlul listelor cu muzică. Pentru protecția ecranului de zgârieturi și răzuire, pe sticlă se încleie o peliculă protectoare.

Cum poate fi selectat un ceas inteligent

Compatibilitatea

Pentru sincronizarea cu telefoanele inteligente este nevoie de sisteme operaționale compatibile. Înainte de achiziție asigurați-vă că ceasul inteligent se potrivește pentru dispozitivul dumneavoastră mobil.

Sistemul operațional Tizen este compatibil cu Android și parțial cu iPhone (pot fi inaccesibile pentru ceasurile cu cadran, achitarea fără contact, controlul player-ului, agendei telefonice și altele).

Ceasurile cu sistem operațional WatchOS de la Apple se sincronizează doar cu iPhone. Pentru sincronizarea Apple Watch cu dispozitivele în bază de Android este nevoie de instalat aplicații adiționale. Însă asemenea soft nu garantează un lucru corect, iar accesul la funcționalitatea dispozitivului va fi limitat.

Pentru telefoanele inteligente Windows Phone alegerea ceasurilor inteligente se limitează la 10 – 15 branduri. Variante potrivite sunt la Garmin, GoGPS, Polar, Amazfit, Haylou, Honor, Huawei și Lemfo.

Sistemul operațional Garmin este universal, fără dependență de ceva anume și fără preferințe prioritare.

Setul de senzori

În marea majoritate a modelelor contemporane sunt senzori care răspund de diverse funcții:

  • conținutul de oxigen în sânge – scăderea nivelului de saturație vorbește despre probleme de sănătate și despre necesitatea de a se adresa la medic;
  • iluminarea reglează în mod automat luminozitatea ecranului;
  • accelerometrul și giroscopul numără pașii, determină viteza, situarea în spațiu și trimit SMS în caz de cădere;
  • măsurarea pulsului, a tensiunii, a temperaturii – citire în complex a informației despre intensitatea antrenamentului;
  • scoaterea de pe mână – expedierea semnalului la numărul programat în acel moment când ceasul este scos de pe mână;
  • transmitere a electricității – conform măsurii de umiditate a pielii este determinată intensitatea procesului de antrenament;
  • contorul de calorii calculează caloriile arse în baza activității zilnice, a vârstei, a genului, a greutății și înălțimii.

Cum poate fi selectat un ceas inteligent

Conexiunea wireless

Bluetooth — schimb de informații între ceas și telefonul inteligent, conectarea căștilor fără fir. Prin conexiunea Bluetooth la ceasul inteligent sunt primite apeluri, mesaje, notificări. De versiune depinde calitatea conexiunii, numărul și frecvența de perturbări, viteza de transmitere a datelor și raza de acțiune. Cele mai stabile în lucru sunt versiunile Bluetooth mai noi decât 4.2.

Wi-Fi — sincronizarea cu dispozitivele pentru apeluri și mesaje, descărcarea aplicațiilor, controlul tehnicii inteligente: lanterne, aparate de cafea, playere audio.

NFC — achitarea fără contact după conexiunea cardului bancar la serviciul de plată Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay și altele.

Protecția ceasurilor inteligente de umezeală și praf

Nivelurile de protecție sunt clasificate conform standardului IP: 

  1. IP45 – menține o cantitate nu prea critică de praf și umezeală, necesită atitudine grijulie.
  2. IP65 – nu se teme de praf și de ploaie, se potrivesc pentru sportivi și turiști.
  3. IP67 – mențin aflarea în nisip și un contact de scurtă durată cu apa fără scufundare.
  4. IP68 – se poate de scufundat în apă până la o adâncime de 2-3 metri.

În realitate standardele de protecție IP67 și IP68 în ceasurile inteligente nu garantează capacitatea de lucru după înot și scufundare. Experții recomandă bazarea pe numărul de atmosfere:

  • 3 atmosfere – nu se teme de stropi și ploaie;
  • 5 atmosfere – se poate de făcut duș și de înotat, dar fără scufundări și sărituri în apă;
  • 10 atmosfere – înot fără limitări;
  • 20 – 30 atmosfere –  sunt permise scufundările cu acvalangul până la două ore. 

Cum poate fi selectat un ceas inteligent

TOP-3 cele mai bune ceasuri inteligente ale anului 2021

Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Model clasic cu încărcare wireless și ecran senzorial. Este dotat cu un senzor de saturare, monitor al ritmului cardiac, tonometru, contor de calorii. GPS permite utilizarea ceasului în calitate de navigator. Protecția de 5 atmosfere + MIL-STD-810G protejează dispozitivul de apă, praf, lovituri, schimbări de presiune și vibrații. Lucru fără reîncărcare până la 24 de ore.

Apple Watch Series 6 Nike

Ceasuri sportive cu curea perforată care se scoate, ecran senzorial și suport Siri. Este compas, contor de secunde, deșteptător, contor de pași, monitor al ritmului cardiac, contor al înălțimii și contor de calorii. Este posibil de efectuat apeluri, de primit mesaje și notificări. Este integrat controlul camerei și a playerului muzical. Interfețele wireless: NFC, Bluetooth, Wi-Fi pentru conectarea la dispozitive, achitarea fără contact. Timpul de lucru fără reîncărcare de până la 18 ore.

GOGPS ME К20 Chrome

Ceasuri pentru copii cu tracker GPS și suportul cartelei SIM. Aplicația GOGPS ME asigură conexiunea reciprocă. Apelurile spre ceas pot fi efectuate doar de către numerele din lista albă. Părinții determină locul de aflare al copilului prin senzorul GPS. Funcția de monitorizare permite interceptarea a tot ce se întâmplă în jurul copilului. Timp de lucru autonom până la 72 de ore.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: