Cum și de unde Republica Moldova achiziționează vaccinurile. Ce legătură are UNICEF în acest sens
Full Article 6 minutes read

Cum și de unde Republica Moldova achiziționează vaccinurile. Ce legătură are UNICEF în acest sens

În Republica Moldova circulă părerea, precum că vaccinurile care vin în țara noastră sunt de calitate dubioasă și de la producători suspecți. Angela Capcelea, coordonatoarea programelor de sănătate din cadrul UNICEF Moldova, a comunicat pentru NM, cine și cum achiziționează vaccinurile pentru Republica Moldova, cine monitorizează calitatea acestora, cum sunt transportate și păstrate și ce se întâmplă cu vaccinurile care sunt deteriorate în timpul transportării.

Cum Republica Moldova achiziționează vaccinurile

Toate vaccinurile pentru copii, care sunt aduse în Republica Moldova, se achiziționează prin Departamentul aprovizionări al UNICEF de la Copenhaga. În anul 2019, UNICEF a achiziționat, din numele a aproape 100 de țări, 25 de tipuri de vaccinuri. Vaccinurile sunt achiziționate doar de la companiile a căror calificare a fost aprobată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Iar OMS aprobă nu numai calitatea vaccinurilor care sunt produse de întreprindere, dar și siguranța de producere. „În ultimul timp, piața producătorilor de vaccinuri s-a îngustat foarte mult. Puține [țări] au reușit să demonstreze, că pot produce vaccinuri pentru copii pentru export, care ar corespunde criteriilor OMS și Departamentului aprovizionări al UNICEF. Unele țări, de exemplu, Rusia și China, pot produce vaccinuri pentru copii doar pentru piața internă și nu le pot exporta, pentru că trebuie să obțină calificarea OMS. Noi suntem convinși, că toate vaccinurile care sunt aduse în Republica Moldova corespund totalmente criteriilor de siguranță.”, a menționat Angela Capcelea.

Vaccinurile achiziționate de Republica Moldova sunt produse în SUA, Coreea de Sud, India și Bulgaria. Din cauza faptului, că producerea vaccinurilor poate dura de la o jumătate de an până la doi ani, procurările prin intermediul UNICEF sunt planificate pentru cinci ani înainte, cu aprobarea anuală a cantității acestora.

Transportarea în Republica Moldova

Vaccinurile sunt aduse în Republica Moldova prin intermediul curselor aeriene speciale. La vamă, acestea sunt recepționate de specialiștii Agenției Naționale de Sănătate Publică. În timpul transportării și păstrării, se respectă în mod obligatoriu regimul de temperatură, deoarece vaccinurile își pierd acțiunea din cauza interacțiunii cu căldura, iar unele – și după înghețare. „Fiecare cutie cu vaccinuri conține instalații electronice frigorifice și un indicator pentru monitorizarea temperaturii. Orice abatere se reflectă pe graficele indicatorilor de temperatură care, ulterior, sunt documentate. Astfel, noi știm cu siguranță dacă temperatura în timpul transportării și depozitării [în cutie] corespunde standardelor. Dacă s-au admis abateri, vaccinurile sunt retrase.”, a menționat Angela Capcelea.

Și în cutiile mult mai mici există indicatori de temperatură, dar și pe fiecare fiolă cu vaccin (este un cerc de culoare violetă cu un pătrat luminos în interior). Dacă indicatorul devine de o culoare mai întunecată decât cercul, înseamnă că a fost încălcat regimul de temperatură și vaccinul nu poate fi utilizat. Acest lucru poate fi verificat chiar și înainte de utilizare.

Cea mai mare parte a vaccinurilor se păstrează la depozitul național de vaccinuri din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Instituția dispune de utilajul necesar pentru respectarea regimului de temperatură, dar și de generatori de energie electrică, care mențin temperatura, în cazul unei opriri de curent. Angela Capcelea a subliniat faptul, că fiecare instalație frigorifică dispune de indicatori speciali care fixează fluctuațiile de temperatură și le reflectă într-un grafic special. Totodată, acestea emit semnale sonore în cazul în care se schimbă regimul de păstrare din cadrul lanțului frig.

Siguranța

O dată la trei luni, vaccinurile sunt transmise de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică către Centrele de Sănătate Publică, iar de acolo, o dată pe lună, în instituțiile de asistență medicală primară și în maternități. Vaccinurile sunt transportate cu ajutorul refrigeratorului auto care menține temperatura necesară a lanțului frig, iar când ajung la destinație, se păstrează în frigidere speciale. Vaccinurile sunt însoțite de seringi speciale destinate pentru o singură folosință – care, după utilizare, se blochează. De asemenea, odată cu vaccinurile sunt transportate și cutiile de siguranță pentru deșeurile medicale. Dacă într-o instituție medicală rurală apar probleme privind păstrarea vaccinurilor, acestea le pot expedia spre depozitare temporară în instituțiile medicale superioare. „În luna aprilie 2017, de exemplu, când a nins, unele sate au returnat vaccinurile, pentru a nu le supune riscului.”, a spus Angela Capcelea.

Cât costă

Datorită faptului, că UNICEF achiziționează vaccinuri pentru 100 de țări, procurarea vaccinurilor este mai puțin costisitoare pentru Republica Moldova, decât dacă țara noastră ar fi încheiat contracte directe cu furnizorii. În același timp, potrivit Angelei Capcelea, în așa mod, nimeni nu poate influența procesul de achiziții. Cheltuielile pentru vaccinuri sunt suportate de către Ministerul Finanțelor, din bugetul alocat pentru sănătate.

În anul 2020, în buget s-au planificat 1,3 milioane de dolari pentru vaccinuri. În Republica Moldova s-au adus deja din Bulgaria 60 de mii de doze de vaccin BCG (împotriva tuberculozei), peste 150 de mii de vaccinuri împotriva poliomielitei (111 mii din India și 42 de mii din Olanda), 80 de mii de doze de vaccin combinat pentavalent din India (împotriva difteriei, tetanosului, hepatitei B, poliomielitei și infecției cu Haemophilus Influenzae). De asemenea, în Republica Moldova se aduc vaccinuri împotriva infecției pneumococice, din Belgia, vaccinuri împotriva infecției cu papilomavirusul uman – din SUA și vaccinuri împotriva hepatitei B – din Coreea de Sud.

Achiziționarea se efectuează în așa fel, încât țara să aibă o rezervă de 25% de vaccinuri, în caz de epidemie sau întreruperi de aprovizionări. „În multe țări, s-au întâmplat întreruperi de livrări din cauza închiderii hotarelor în timpul pandemiei. Nouă [Moldovei] ne-a mers, pentru că aprovizionările au fost planificate pentru luna august și vor continua până în noiembrie 2020.”, a menționat Angela Capcelea.

Apropo, la începutul lunii noiembrie, NM a selectat 5 „mituri” despre imunizarea în Republica Moldova și a scris despre cât de periculoase sunt acestea pentru copii.

Articol de parteneriat

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: