Cum vor activa piețele și unitățile de alimentație publică? Principalele decizii ale CESP a mun. Chișinău
Full Article 2 minutes read

Cum vor activa piețele și unitățile de alimentație publică? Principalele decizii ale CESP a mun. Chișinău

Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a stabilit noi măsuri în contextul pandemiei de COVID-19. În acest sens, pe teritoriul capitalei se stabilește gradul de alertă „cod roşu” cu menținerea stării de urgență în sănătatea publică. 

Se menține obligativitatea purtării măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv în stradă și în transportul public. Aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.) se recomandă în grupuri mai mici de trei persoane, cu excepţia membrilor unei familii. Se recomandă evitarea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 ani în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă.

De asemenea, comisia a interzis activitatea cluburilor de noapte, indiferent de denumirea de firmă a unităţii comerciale (exemplu: disco-bar, club de noapte, karaoke, night-club, discotecă, club etc.).

Se interzice desfășurarea activităților de deservire în unitățile de alimentație publică (de tipul restaurantelor, barurilor, cantinelor, cafenelelor) precum și în unitățile de alimentație publică amplasate în punctele de comercializare a produselor petroliere, aeroport în intervalul orelor 22:00-07:00, cu excepția comercializării produselor alimentare la pachet și cu livrare, prin unitățile de alimentație publică de orice tip, cu excluderea posibilității de consumare a acestora în incinta/teritoriul unității.

Totodată, se interzice organizarea și desfășurarea în unitățile de alimentație publică a evenimentelor festive, nunților, cumetriilor, aniversărilor, precum și a altor evenimente.

Se stabilește pe teritoriul municipiului Chișinău, regimul de activitate a piețelor agroalimentare și nealimentare în intervalul orelor 06:00-18:00, cu zilele sanitare în fiecare zi de luni (odată pe săptămână). Centrele comerciale și unitățile specializate de comerț cu amănuntul a produselor nealimentare de pe teritoriul municipiului Chișinău vor activa până la ora 18:00.

Se interzice accesul în cimitirele din subordinea Î.M „Combinatul Servicii Funerare” din municipiul Chișinău în perioada 2-10 mai 2021, cu excepția procesiunilor funerare.

Comisia recomandă desfăşurarea slujbelor religioase în afara bisericilor, la aer liber utilizând sisteme de sonorizare și transmisiunea online, după caz, cu respectarea regulilor de sănătate publică și măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19, cu păstrarea distanței de 1 metru dintre persoane și portul obligatoriu a măștii de protecție (masca trebuie să acopere nasul și gura). Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomeraţiilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: