Cum vor fi pedepsiți cetățenii Moldovei care vor lupta de partea Rusiei? Răspunsul Maiei Sandu
Full Article 2 minutes read

Cum vor fi pedepsiți cetățenii Moldovei care vor lupta de partea Rusiei? Răspunsul Maiei Sandu

Cetățenii Republicii Moldova din raioanele de est ale țării ar putea fi mobilizați, a anunțat președinta țării Maia Sandu astăzi, în urma ședinței  Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 24 septembrie. Șefa statului a spus că un asemenea risc există, și, în context, CSS a solicitat Ministerului de Externe să inițieze consultări bilaterale cu Rusia pentru a exclude cazurile de recrutare a moldovenilor rezidenți în Rusia în cadrul activităților de mobilizare desfășurată. 

„Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei Republicii Moldova pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia Federației Ruse, și se înrolează de partea agresorului”, a spus Maia Sandu.

Între timp, MAEIE dar și alte instituții vor întreprinde măsuri de susținere a cetățenilor Republicii Moldova care vor să revină acasă din Federația Rusă. Totodată, șefa statului a afirmat că în ultimul timp, a crescut numărul de incidente în zona de securitate. Cetățenii sunt supuși unor controale, care nu sunt conforme standardelor misiunii de pacificare.

„Reprezentanții noștri în Comisia Unificată de Control solicită clarificări și lucrează să de-escaladeze situația. Este evident că riscurile de securitate sunt în creștere. Aceasta înseamnă că avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice”, a precizat președinta.

Totodată, ea a spus că toate instituțiile din aceste sectoare sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat acestor riscuri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: