O fostă cafenea, cumpărată de la stat cu 6,6 mln de lei și vândută cu 37 mln: „Oportunitate perfectă pentru dezvoltarea unei afaceri de succes”
Full Article 2 minutes read

O fostă cafenea, cumpărată de la stat cu 6,6 mln de lei și vândută cu 37 mln: „Oportunitate perfectă pentru dezvoltarea unei afaceri de succes”

Fosta cafenea „Crizantema” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei a fost scoasă la vânzare împreună cu terenul aferent, la un preţ de 1,8 milioane de euro (circa 37 de milioane de lei), transmite Mold-street.com.

Anunţul plasat de actualul proprietar, compania Astercon-Grup, sună atractiv: Locație superbă – clădirea este înconjurată din trei părți de parc. O oportunitate perfectă pentru dezvoltarea unei afaceri de succes.

Amplasată pe strada Academiei, fosta Întreprindere de Alimentație Publică „Crizantema” a fost în proprietatea statului până în anul 2018, când Guvernul condus de Pavel Filip a decis să o scoată la privatizare.

S-a întâmplat la un an de la aşa-zisa reformă a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, iniţiată de democraţii conduşi de Vladimir Plahotniuc, prin intermediul Guvernului Filip.

O fostă cafenea, cumpărată de la stat cu 6,6 mln de lei și vândută cu 37 mln: „Oportunitate perfectă pentru dezvoltarea unei afaceri de succes”

În urma „reformei”, toate instituţiile de cercetare au trecut în subordinea Ministerului Educaţiei şi Culturii, iar activele lor au fost preluate sub controlul Agenţiei Proprietăţii Publice.

Cafeneaua a fost expusă la privatizare prin licitație „cu strigare”, la un preţ de doar şase milioane de lei, şi a fost vândută în toamna anului 2018 la un preţ de 6,6 milioane de lei, împreună cu terenul de 44 de ari.

Noul proprietar al cafenelei a devenit Ion Brăhuţă, administratorul întreprinderii. La scurt timp, el a reorganizat Întreprinderea de Alimentație Publică „Crizantema” în Societatea cu Răspundere Limitată „Crizantema”, iar peste doi ani proprietar al clădirii şi al terenului a ajuns compania Astercon-Grup, care acum a scos imobilele la mezat.

În 2021, Curtea de Conturi va constata, în Raportul auditului conformității privatizării bunurilor în perioada 2013-2019, că terenul a fost vândut cu doar 920.800 de lei, în timp ce valoarea evaluată a terenului, potrivit Registrului Bunurilor Imobile, era de 4,84 milioane de lei. Altfel spus, preţul a fost diminuat cu circa patru milioane de lei.

Menţionăm că, şi în cazul altor privatizări din anul 2018, auditorii Curţii de Conturi au depistat numeroase încălcări şi diminuări ale valorii activelor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: