„Curând se apropie o etapă crucială”. Zaharova face bilanțul „referendumurilor” din teritoriile ocupate ale Ucrainei
Full Article 2 minutes read

„Curând se apropie o etapă crucială”. Zaharova face bilanțul „referendumurilor” din teritoriile ocupate ale Ucrainei

Ministerul rus de Externe a făcut bilanțul „referendumurilor” desfășurate în regiunile ocupate ale Ucrainei. Astfel, potrivit sursei citate, 99,23% din alegătorii din Donețk ar fi votat pentru alipirea la Rusia, Lugansk – 98,42%  în regiunea Zaporojie – 93,11 %, iar în regiunea Herson au susținut ideea unirii acestor regiuni cu Rusia – 87,05.%.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat „că rezultatele plebiscitului vorbesc de la sine”.

„Locuitorii din Donbass, Herson și Zaporojie nu doresc să se întoarcă la viețile lor de odinioară și au făcut o alegere conștientă și liberă în favoarea Rusiei. Practic nu au alternativă. Nu toată lumea din Ucraina s-a împăcat și a acceptat lovitura de stat de la Kiev din februarie 2014, în urma căreia forțele naționale radicale au ajuns la putere, declanșând un masacru sângeros cu disidenții în sud-estul țării”, a spus Zaharova.

Aceasta a mai spus că referendumurile s-au desfășurat „în deplină conformitate cu normele și principiile dreptului internațional”.

„Oamenii din Donbass și din sudul Ucrainei și-au exercitat dreptul legitim la autodeterminare în conformitate cu Carta ONU, Pactele internaționale privind drepturile omului din 1966, Actul final de la Helsinki al CSCE din 1975, precum și cu opinia Internațională. Curtea de Justiție privind Kosovo din 22 iulie 2010, confirmând faptul că o declarație unilaterală de independență de către o parte a unui stat nu încalcă nicio normă de drept internațional”, a continuat Zaharova.

Totodată ea a spus că observatorii internaționali din Italia, Germania, Venezuela, Letonia și alte țări (în total 133 de persoane), care au urmărit cum s-au desfășurat „referendumurile”, au recunoscut și ei rezultatele ca fiind legitime.

„În viitorul apropiat, vine o etapă crucială a acțiunilor noastre comune pentru a îndeplini aspirațiile rezidenților din regiunile Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson de a fi împreună cu Rusia”, a conchis Zaharova.

Între timp, comunitatea internațională, inclusiv Moldova, condamnă ferm așa-numitele plebiscite organizate ilegal de Federația Rusă și susțin că nu le recunoaște.  Între timp, Mihailo Podoliak, un consilier al lui Zelenski, a declarat pentru Reuters că ucrainenii care au ajutat la organizarea referendumurilor vor fi acuzați de trădare și riscă cel puțin cinci ani de închisoare. Ucrainenii care au fost forțați să voteze nu vor fi pedepsiți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: